Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2018-ra már a húszfontos is műanyag lesz a briteknél

  • 2015. szeptember 04.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

Az Egyesült Királyság már megkezdte a polimer bankjegyek bevezetését

A Bank of England bejelentette, hogy 2018-tól vezetik be a műanyagból készült húszfontos bankjegyeket. A hivatalos közlemény szerint a bankjegyek polimerből készülnek, nem gyapjú alapú papírból.
Az új húszfontosok csak 2018-ban kerülhetnek forgalomba.
Az idén márciusban Skóciában már megjelentek az új 5 fontos bankjegyek, amelyek 15%-kal kisebbek papírból készült elődeiknél.
A döntéshozók azért döntöttek a polimer mellett, mert környezetbarát, strapabíró, nehezebb hamisítani, és a gyártása is olcsóbb, mint a papíré. Az új bankjegyeket le lehet mosni, simán kibírják, ha a nadrágzsebben felejtve kimossuk őket, mégis legalább ötször tartósabbak lehetnek, mint a papírpénzek.
Rendkívül magas hőmérsékleten - például vasaló alatt - azonban megolvadnak.
Az új ötfontoson Sir Winston Churchill, a tízfontoson Jane Austen arcképe lesz. Az új bankók 15 százalékkal kisebbek lesznek, mint a régiek.
Az Egyesült Királyság lesz a hetedik ország, ahol teljesen átállnak a műanyag alapú fizetőeszközre, követve Ausztrália, Brunei, Kanada Pápua Új-Guinea, Románia, Új-Zéland és Vietnam példáját. 2018 után az ötvenfontos lesz az egyetlen papírból készült bankjegy az országban.
A Bank of England közleménye szerint a műanyag bankókkal nagyjából százmillió font (42,7 milliárd forint) gyártási költséget lehet megtakarítani.
A műanyag bankjegyek anyaga biaxiálisan orientált polipropilén (BOPP), ami az újrahasznosítható műanyagok közé tartozik.

Forrás: index.hu