Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

16 termék, melyeket akár több évtizedre (vagy egy egész életre) terveztek

  • 2021. február 15.
  • Gyuri

A hulladékmentes életmód nem jár kéz a kézben azzal, hogy holnaptól nem vásárolhatsz semmit sem. Azonban ha belevágsz az életmódváltásba, sokszor el kell majd tűnődnöd olyan kérdéseken, mint például: „Erre tényleg szükségem van?” vagy, hogy „Csak azért vásárolok, mert rossz kedvem van, vagy valóban használni fogom?”.

Már csak azért is fontos, hogy a folyamat elején mindig megkérdőjelezd magadat, mert a zero waste lényege az önkéntes egyszerűségen keresztül vezető szemét- és hulladékcsökkentés, hogy egyéni szinten környezettudatosabb életvitelt tudjunk folytatni, hozzájárulva ezzel az élhetőbb jövőhöz. Ebbe pedig a túlfogyasztás, illetve a túlfogyasztás átcsoportosítása nem fér bele.

Nem beszélve arról, hogy a pénztárcádnak sem mindegy egy-egy felesleges vásárlás, hiszen a környezetbarát és hulladékmentes termékek sok esetben többe kerülnek, mint a gyorsan elhasználódó vagy az eldobható társaik.

 

„Miért van ez így? Akkor a zero waste drága?”

Szemléltetjük ezt a kérdést egy nagyszerű példával, mondjuk a borotva esetével.

Tény, hogy egy eldobható borotva, vagy borotvacsomag mindössze pár száz, esetleg egy-két ezer forintba kerül, de használati idejük igencsak csak rövid, ezáltal egy évben valószínűleg 15.000 – 25.000 Forintot is elkölthetsz rájuk.

A gond pedig természetesen nem csak a pénztárcádban keresendő: ezek az eszközök sajnos nem szelektálhatóak, így rövid életük után hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülnek. A gyártásukkal járó környezetterhelést pedig még meg sem említettük.

A Hulladékmentes.hu zero waste webáruházban történő vásárlás esetén 5% kedvezmény vehető igénybe a "humusz" kuponkód használatával!

 

A hagyományos borotva ezzel szemben egy életen át elkísérhet. Sőt! Megfelelő használat mellett, akár generációról-generációra öröklődhet. Az ára adott pillanatban ugyan valóban drágább, de a legjobb esetben többé nem kell vásárolnod egyetlen egy darabot sem.

Így, ha kicsit jobban belegondolsz, hosszú távon melyikkel jársz jobban?

16 termék, melyeket akár több évtizedre (vagy egy egész életre) terveztek

Hosszú távon a hagyományos borotva jobban megéri anyagilag.

 

A zero waste kéz a kézben jár a minimalizmussal, a letisztultsággal, a minőséggel és bátran kijelenthetjük, hogy a szépséggel is! Az erőforrás-pazarlás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja az, ha egy éppen esedékes vásárláskor igyekszel olyan termékeket választani, amelyek kiváló minőségűek, továbbá a minőség jelentős csökkenése nélkül használhatóak majd hosszú évtizedekig, vagy akár egy életen át.

Most igyekszünk segíteni neked egy terméklistával, melyben olyan eszközöket, használati tárgyakat vagy ruhadarabokat mutatunk be neked, melyekre vagy élettartam-garanciát vállalnak a gyártók, vagy biztosan állíthatjuk, hogy 5-10-15 évig tudod majd használni őket.

 

A cikk folytatásában hosszú távra tervezett termékekről olvashattok, úgy mint ruhaneműk, használati eszközök (öngyújtó, edény, zsebkés stb.), higéniai termékek és egyebek.

A cikk folytatása a hulladekmentes.hu oldalon olvasható IDE kattintva.

 

(Szerk: az újrahasználat fontosságára nemrég ITT hívtuk fel a figyelmet. Csatlakozz Te is a kötelezettségvállalás aláíróihoz!) 

 

Cikk és képek forrása: hulladékmentes.hu