Kiállítás a vörösiszap-katasztrófáról a Capa központban

Időpont: 
péntek, 2015, október 2 - 11:00 - szerda, 2015, október 21 - 19:00
Helyszín: 
1065 Budapest, Nagymező utca 8.

A devecseri vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulójára emlékezik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely Memento címmel Kollányi Péter fotográfiából mutat be fotóalbumot és kiállítást. 

Virágvölgyi István, a Capa Központ szakmai igazgatója, a kiállítás rendezője a csütörtöki kötetbemutatón felidézte: október 4-én lesz öt éve, hogy átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójának gátja. Az intézmény erre az alkalomra kíván emlékezni egy kortárs fotográfiai könyvsorozat első kötetével: a fotóalbum Kollányi Péter költői felvételeinek segítségével idézi meg korunk egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját. 

 

A képek a kontroll elvesztéséről számolnak be - emelte ki Virágvölgyi István, hozzátéve: a vörösiszap perceket hagyott az embereknek, akik nem voltak és nem is lehettek saját sorsuk irányítói. Kollányi Péter fotói olyanok, mintha egy természeti katasztrófa után készültek volna, de fontos megemlíteni, hogy itt nem a természet, hanem az ember okozott tragédiát - mondta el. 

 

A Capa Központ szakmai vezetője felhívta a figyelmet a képek tartalma és esztétikája közötti "groteszk és feszítő ellentétre" is. A fotókon az a legszembetűnőbb, ami nincs rajtuk: egy emberek nélküli világban az emberi jelenlét eltéveszthetetlen jelei figyelhetők meg, melyeket a vörös szín tesz idézőjelbe - jegyezte meg. 

 

Virágvölgyi István elmondása szerint "az albumban a lezárt múltat látjuk, de még nem ismerjük a jövőt: ma már tudjuk, hogy ezek a házak nem állnak ott, még a földet is ki kellett cserélni". 

 

Kollányi Péter felidézte, hogy Nádas Péter író bíztatta az anyag kötetben való megjelentetésére, melyhez végül Üledékes szószedet címen írt előszóul szolgáló verset. Kollányi Péter a katasztrófa után egy éven át járt vissza Kolontárra és Devecserre a sorozat kedvéért, és az MTI fotóriportereként a katasztrófavédelem által lezárt területekre is bejutott. 

 

"Egészen elképesztő tapasztalat volt hosszú órákon, néha napokon keresztül egyedüli emberként sétálni egy egykor volt falu területén" - emlékezett, felidézve a katasztrófa sújtotta területen uralkodó hatalmas csendet is. A vörösiszap elpusztított mindent, jó darabig még az állatok sem tértek vissza - számolt be élményeiről a fotográfus, aki sorozatával az amerikai Pictures of the Year International pályázaton 2011-ben második díjat nyert. 

 

Kollányi Péter albuma 350 angol és 250 magyar nyelvű, számozott, egyedi példányban jelent meg, és a Capa Központ, valamint a Mai Manó Ház pénztárában kapható. 

 

Az album anyagából összeállított kamaratárlat a Capa Központban tekinthető meg ingyenesen péntektől október 21-ig.

További információ: 
http://capacenter.hu