Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

GYÍK

Év: 
2006
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Janó Tamás

Roncs_32Hol adhatom le kiöregedett autómat csak egyszerűen vashulladékként?
Lehetőleg költségek nélkül.
Ma már szerencsére sehol. A korábbi gyakorlat, miszerint a tulajdonosnak roncsautójáért még szerény összeget is fizettek a bontók – melyek gyakran nem feleltek meg az alapvető környezetvédelmi feltételeknek sem – 2006-tól már nem működik. Mivel az autóroncs veszélyes hulladéknak minősül, annak elhelyezéséről tulajdonosának kell gondoskodnia. Az új szabályozás előírja, hogy a gépjármű tulajdonosa köteles a forgalomból véglegesen kivonásra szánt gépjárművet egy regisztrált, hulladékhasznosítási engedéllyel, telephellyel és megfelelő tárolókkal rendelkező bontónak átadni. Az irányadó EU határozatok szerint a 2002. után gyártott gépjárműveket a gyártó, vagy megbízottja köteles lesz visszavenni, méghozzá ingyenesen, és alkatrészeinek jelentős részét újrahasznosítani (jelenleg az anyagában történő újrahasznosítás mértékének 80%-ot, 2015-től 85%-ot kell elérnie).

 

toner.fig.11Hol adhatom le a feleslegessé vált tintapatronokat?
Amennyiben használhatóak és viszony­lag új típusról van szó, eladhat­ja újratöltőknek. (www.printsistars.hu vagy www.carbon.hu).
Amennyiben végképp nem használhatóak, leadhatja
• az FKF hulladékudvaraiban (www.fkf.hu), a Palota Kft lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő udvarában (Bp, XV. ker., Szántóföld u.4.) Tel: 306-9806,
• az Inter-Metal-Recycling Kft-nél
(Csepel, Budafoki u. 5‑7., Tel: 278-5138),
• a VH-Metal Kft-nél (Bp.,XXI., Gyepsor u. 1.,
Tel: 278-0706, 277-1770),
• a HP termékeket maga a cég veszi vissza (www.hp.hu/takeback).

1486.2137.Mail5902smallA közelmúltban az utcán arra lettem figyelmes, hogy a szelektív kukákat egy teherautóba ürítették. Miképp lehetséges ez?
Az FKF tájékoztatása szerint ez elképzelhetetlen, mivel minden nap más frakciót visznek el, és nincs olyan járművük sem, ami többféle frakciót szállíthatna egyszerre. Az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint valószínűleg rosszindulatú ‘megfigyelőktől’ származhat ez az információ. (Az FKF gyűjtőszigeteit a közelmúltban több gyújtogatással kísért rongálás is érte.)

További kérdések és válaszok a www.humusz.hu oldalon!