Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csipsz-csipsz csóka...

Év: 
2006
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Márti

Tudjátok meg, hogy eddig tévhitben éltetek a csipszekkel kapcsolatban. No de sem­mi gond, most végre megvi­lá­gosodhat­tok, beavatlak benneteket a titokba, megnyitom szemeteket:


„A chips tökéletesen beilleszthető a helyes táplálkozásba.”
„Egy adag (27 g) chips átlagosan 150 kcal-ás energiatartalmával csak 6,5%-át teszi ki egy felnőtt férfi energiaszükségletének...”
„Proteinje értékes - Egy adag chips kb. 1,5 g fehérjét tartalmaz. A burgonya proteintartalma miatt a biológiailag legmagasabb értékű növényi élelmiszerek közé tartozik.”
„Koleszterinmentes - A chips pálmaolajban sül, ezért a chips fogyasztása során nem kerül koleszterin a szervezetbe...”
„Telítettlen zsírsavak - A chips­-ben a telített zsírsavak mellett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak is vannak...”
“Élelmi rost - Az élelmi rostnak fontos szerepe van a szívkoszorúérbetegségek megelőzésében: egy adag chips 1 grammot tartalmaz belőle.”
„B-vitaminok - Egy adag chips az idegszövet építéséért felelős B1-vitamin szükségleted 5%-át, a B6-vitamin szükségletednek pedig a 16%-át fedezi napi szinten.”
„Túl sós? - Noha a chips sós ízű, mégis kevesebb sót tartalmaz, mint például a kenyér vagy a reggeli cereáliák.”
„Chips és vérnyomás - A burgonyachips káliumban gazdag élelmiszerforrásnak számít...”
Na, ehhez mit szóltok? Ugye ti is rohantok rögtön az üzletbe, hogy fedezzétek napi vitamin és rostszükségleteteket? És ugye ti is fellélegeztetek, hogy halleluja, mégiscsak lehet enni ezt a vonzó csomagolású, ropogós, ízletes eledelt? És ugye megnyugodtatok, hogy gyermekeitek biztonságban vannak, mert kiderült, egészségesen táplálkoznak, amikor chipset ropogtatnak?
És most komolyra fordítva a szót. Fent csak néhány mondatot emeltem ki abból az egy oldalas, igen színvonalasan tipografált, találó kis képekkel ellátott cikkből?, hirdetésből?, amely a Soproni Estben megjelent. Egyik kedves barátnőm küldte el a maga nemében töké­letes propaganda szöveget. Ő is fel volt, van háborodva, akár csak mi, itt az irodában. Annyi csúsztatást egy helyen szerintem még nem láttatok, mint ami ebben van. A maga nemében tökéletes.
Nem lehet tudni, hogy ez a szerkesztőség szövege, és igazából poénnak szánták, vagy valamelyik chipsgyártó cég píárosa rittyentette fizetett hirdetés formájában, mert nincs aláírva.
Aki pedig kellőkép felháborodott, és ért is a témához, az szerintem keresse meg a szerkesztőséget nyugodtan.
Ja, és a slusszpoén: az előző oldalon szintén egyoldalas cikk „Ne kend a kajára!” címmel, Mocsai Lajos, a TF tanára arról ír, hogy mozgással sokat tehetünk egészségünkért, ha mozogsz rendszeresen, akkor ehetsz bármit.