Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három hétig friss

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Dr. Kalas György

Ha ügy, akkor legyen ügy. Itt van például ez a „Milli rudi” fedõnevû csokibevonatú túródesszert. Egyébként rudiból már több van, mint tehénben a tej, úgy hogy majdnem mindegy is, hogyan hívják. Eljárásaink általában nem is termékrõl, hanem a jelenségrõl szólnak - és azokat nem unalomból, hanem a fogyasztók védelmében indítjuk.


Szóval bejelentésünk fõcsapása ezúttal a Milli Rudi csomagolásán hivalkodóan szerepeltetett „FRISS TERMÉK” felirat ellen irányult. Megtévesztõnek tartottuk ugyanis, hogy egy olyan élelmiszer reklámozza magát „friss”-ként, amelyik három hét szavatossággal bír. Nagy kérdés, hogy frissnek tekinthetõ-e még a huszadik napon is egy olyan túródesszert, melynek eltarthatóságát csak a benne lévõ tartósítószer (E202) biztosítja?
A Gazdasági Versenyhivatal aggályainkat nem osztotta, magáévá tette viszont a Magyar Élelmiszerkönyv Tej –és Tejtermékek Szakbizottsága Elnökének sajátos álláspontját. „A szóban forgó termék 51%-ban tartalmaz tehéntúrót, ami miatt besorolható a Friss sajtok termékcsoportba (azonosító szám: MÉ 2-51/07/11), melyek alcsoportját képezik a mikrobiológiai savas, vagy oltós alvasztással gyártott túrófélék is. a termékcsoport elnevezésében is szerepel a friss jelzõ, mivel azok elkészítésük után frissen fogyaszthatók a terméken jelzett fogyaszthatósági idõpontig.”
A tartósítószer szerepeltetése ugyan valóban zavarónak ítéltetett, összességében viszont a jelölés nem ellenkezik az élelmiszeripar jelenlegi (tájékoztató jellegû) elõírásaival.
A Hivatal álláspontja azért furcsa, mert a versenytörvény 9. §-a szerint annak megállapításánál, hogy egy tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e „a használt kifejezéseknek a min-dennapi életben, illetõleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó”.
A határozatot ugyan tudomásul vettük, de azért kíváncsi lennék a szakbizottsági elnök elnyúlt ábrázatjára. Mondjuk, mikor egy szerda este bekolbászol fáradtan a sarki boltba és kér a vacsorájához egy kiló sütõipari besorolású kenyérjellegû készítményt. „Aztán friss-e?” - kérdezi az eladótól és képzetében legott meg is jelenik a termék tárgya. Ropogósan , melegen, puhán.  „Most jött” – válaszol szokás szerint az eladó.
A kis huncut ugyan nem a kérdésre felelt, viszont 51 %-ban feltehetõen igazat mon-dott. A szakbizottsági elnök (fogyasztó) pedig otthon dühösen állapítja meg, hogy a kenyér hétfõi sütés. „Minõségét megõrzi szerdáig”-vigyorog rá a felirat a címkén.
Vagyis élelmiszeriparilag minden oké.
Akkor hát jó étvágyat!


Lakossági Tanácsadó Iroda és Jogsegélyszolgálat