Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adásszünet

Év: 
2005
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szilágyi László

Ilyen még nem fordult elő: két hétre leállt a HuMuSz. Szeptemberben még nem kaptuk meg a 2004-es minisztériumi támogatások egy részét, és nem tudtunk semmit a 2005-ös pályázati nyereményekről sem. Miközben a kormány tartalékképzésbe kezdett, mi feléltük minden tartalékunkat.


Alkalmazottaink egy része fizetés nélküli szabadságra kényszerült, a programjaink nagy részét felfüggesztettük. A KukaBúvárt sem tudtuk szerkeszteni, amíg a helyzet nem oldódott meg, ezért a késedelem. Tanácsadó Irodánk működését korlátoztuk. Honlapunk napi frissítését felfüggesztettük.
Amikor elsötétült a www.HuMuSz.hu, arra bíztattuk a honlap látogatóit, írják meg a véleményüket a kialakult helyzetről. Egy Névtelenségbe Burkolódzó Intrikus (NBI) az alábbiakat írta (betűhíven közöljük):
„Na A HUMUSZ felélte tartalékát. Hiába az adófizetők pénzéből könnyű volt élni.Minden ellen tiltakozni, úgy, hogy a mi pénzünkből megy. De jó egy munkahely ez. Semmit letenni az asztalra és szidni az államot amiért nem utalja az adófizetők pénzét. Na úgy látszik ez a kormány is tud értelmesen dönteni. Máshova sincs pénz, 1 ilyen szervezet kiesik van helyette ezzer másik. Amúgy meg a konkurencia majd fizet, megszerveztet egy tüntetést valamelyik versenytárs által építendő létesítményre és minden ok. Nem fog hiányozni a semmi.”
Hál’Isten, a többi beérkező véleményből más kép bontakozik ki a helyzet és a HuMuSz megítéléséről, sőt direkt jó ilyet is olvasni, nehogy elbízzuk magunkat. Némiképp sajnáljuk, hogy nem tudjuk kulturáltan megbeszélni mindezt NBI-vel, de hát nem tudjuk ki ő. Válaszoltunk neki, amit csak a honlapra tudtunk feltenni: http://www.humusz.hu/?id=humusz&nid=939 Ennél többet nem érdemel az ügy.
Miközben mi itt harcolunk a rég megérdemelt pénzecskéinkért, a kvvm.hu-n az Üvegzseb c. részben a következőket lehet olvasni a minisztérium szerződéses partnereiről:
A Magyar Lovas Szövetség „Hulladékforradalom, barátságos természetvédelem, környezettudatos szemlélet és magatartás - programok célkitűzéseinek megvalósításában való részvétel” címen 5 millió Ft-ot kap. Vajon hogyan fordulhatott elő, hogy pályázati rendszeren kívül szerződött a tárca az idei Kövi kiírásaival megegyező célokra a fenti szervezettel? Mi alapján és milyen eljárás keretében választották ki a vállalkozót? Volt-e referenciája a fenti tevékenységekben?
A fentiekre elsősorban azért vagyunk kíváncsiak, mert közhasznú szervezet lévén, közhasznú tevékenységet végzünk, mégis évek óta nyílt pályázati rendszerben próbálunk támogatásokhoz jutni (egyre kevesebb sikerrel), miközben kénytelenek vagyunk végigcsinálni a fölöslegesen bürokratikus szerződési és elszámolási procedúrát és kénytelenek vagyunk elszenvedni a KKA/KAC/KÖVICE/KÖVI több hónapos csúszásait, következetlenségeit és az ebből adódó megalázó helyzeteket.
***
Az alkalmi gondok megoldódtak, a minisztérium végül utalta a tavalyi pénzt. Végre lehet megint azzal foglalkozni, amire felesküdtünk, de a történet mély nyomokat hagyott bennünk.
Köszönjük mindazoknak, akik velünk voltak, aki segítséget ajánlottak fel!