Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fejér, Tolna megyék

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Gárdonyi László (Gaja Környezetvédő Egyesület)


Az már biztosan látszik, hogy a tavaly jól teljesítő csapatok nagy része ez évben is erőteljesen "nyomult" a szervezések és felszámolások terén. Ez mindenképpen pozitívumként hat, hisz ezek szerint megszerették és fontosnak ítélik meg a felhívást, szükségesnek tartják ezt a fajta környezet- és természetvédő, szemléletformáló munkát. Azt hiszem, a személyes kapcsolatok létrejötte is nagy jelentőséggel bír. A bátorítás, tanácsadás, buzdítás (a helyi nehézségek láttán néha joggal elkeseredő, elbizonytalanodó szervezők felé) alapvető fontosságú; sokszor a csapatok megmaradását, a vállalások folytatását eredményezi.

Az új csapatok a jelentkezési lapok kézhezvétele után némiképpen elbizonytalanodtak, a pedagógusok és más szervezők kissé visszarettentek a számunkra oly egyszerűnek tűnő adatlapok, segédanyagok átolvasásakor. Lehet, hogy még egyszerűbbé kell formálnunk az egészet?! Élenjáró csapatok:
Soponya: remek szervezés, hasonlóan jó pályázat
Mány: a tavaszi színvonalú, a települést, önkormányzatot egyaránt megmozgató akciók.
Ráckeresztúr: lelkesedés, harcosság, szervezőkészség
Csabdi: rutin minden téren
Munkácsy Általános Iskola, Székesfehérvár: fiatalosság, szín

A 19 pályázati anyagot benyújtó csapatból 18 a teljes akciósorozatot teljesítette.

Ezekkel a csapatokkal jövőre még színvonalasabb kampányt tudunk lebonyolítani, hisz? az alapok már adottak. Korábban már említettük, hogy a ?Tájsebészettel? párhuzamosan egy Regionális Fejlesztési Tanács által támogatott illegális lerakók elleni programunk is zajlik.

Ebben a szervezési munkák segítése mellett anyagi támogatást is tudunk biztosítani a csapatoknak. Öröm számunkra, hogy a Tájsebészetben jeleskedő csapatok egy része már ebben az akcióban is potenciális partnernek bizonyul.

Rövid statisztika: Feltérképezés: 50 db lerakó, 764 m3, 680 résztvevő Felszámolás: 36 db lerakó, 165 m3, 580 résztvevő

Tolna megyéből végül 6 pályázó küldött be anyagot a Gaja Egyesülethez, ami feltétlenül előrelépés ahhoz képest, hogy tavaly nem volt egyetlen pályázó sem. A csapatok 33 illegális hulladéklerakóban 383 m3 szemetet találtak. A feltárt lerakók közül hatot számoltak fel, így 18 m3 hulladék tűnt el. A jövőre nézve mindenképpen nagy eredmény, hogy kialakultak azok a kapcsolatrendszerek mind a megyei, mind pedig a nagyobb városok önkormányzataival, oktatási intézményeivel, valamint a civil szervezetekkel is, amelyek a környezetvédelmi programok összehangolt, szervezett lebonyolítását fogják segíteni. Reményeink szerint több új környezetvédő civil szervezet megalakulásáról számolhatunk be rövidesen, amelyek részt vehetnek majd országos programokban, kampányokban, valamint képesek lesznek helyi és regionális események szervezésére és lebonyolítására is.