Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iskolabüfé Ausztriában és Tokajban

Biobüfé vállalkozási alapon
Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Privigyei Csaba

A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ausztriai partner iskolája* mind szemléleti, mind társadalmi, mind pedig anyagi hátterét tekintve példaértékű iskolabüfét hozott létre. A tanulókból alakult vállalkozói csoport -- tanári felügyelet, de nem irányítás(!) mellett -- működteti a büfét.

 

Csókolom, bioalma van?
Csókolom, bioalma van?

A vállalkozás hivatalos, bejegyzett, rendelkezik a működéshez szükséges összes feltétellel (működési engedély, adószám, számlaszám, stb). Minden úgy folyik, mint a felnőtt társadalom vállalkozásainál: tőkét képeznek, befektetnek, fejlesztenek, adóznak, és van anyagi ösztönzés (osztalék) is. Nagy figyelmet fordítanak tevékenységük reklámozására is. Nem ritka a leértékelés, az akció, a végkiárusítás sem. A könyvelés, ügyvitel, számlavezetés, mérleg mind-mind valódi. Aligha kell hangsúlyozni, mekkora gyakorlatra tesznek szert ezek a tanulók a vállalkozói világban, mire befejezik tanulmányaikat.

Üzletfilozófiájuk meghatározó eleme a régióban (kistérségben) való gondolkodás: kizárólag a közvetlen környezetükben termelő beszállítóktól hajlandók árut rendelni. Ezzel kettős célt érnek el. Piacot biztosítanak a hazai termékeknek, segítik a helyi tőkeképződést, ezzel szolgálva a régió fejlődését. A rövid szállítási távolságok következtében ráadásul kevesebb kipufogógáz kerül a környezetbe, sőt a termelők sok esetben gyalog vagy kerékpáron juttatják el az árut az iskolába.

Mivel az iskolában minőségbiztosítási rendszer működik (ISO 9001 és ISO 14000), csak biotermék forgalmazását vállalják.

A forgalmazott termékek egyszerűek, a mindennapi táplálkozást (főleg reggeli, tízórai, uzsonna) szolgálják (tej, tejtermékek, gyümölcsök, húskészítmények, méz, lekvár, természetes szörpök, ásványvíz, saláták, teák). Nincs egyetlen multinacionális cég által előállított termék sem. Valamennyi beszállítójukat szerződésben kötelezik a minőségi előírások teljesítésére, illetve biotermék előállítására. A környező parasztgazdaságok szállítják a pasztőrözött, hűtött tejet. Ezt a büfében adagoló hűtőtartályból mérik. Rendelhető hozzá vajas kenyér (szalámi, kolbász, sajt vagy éppen lekvár, méz "feltéttel"). Mindenki hozza a saját csészéjét -- higiénia, takarékosság! Tudatosan kerülik az édesített, puffasztó, szénsavas üdítőket, kólákat. Igyekeznek minimális csomagolóanyagot használni. Szelektív hulladékgyűjtést alkalmaznak, hulladékhasznosító "melléküzemáguk" is működik (komposztáló, papírprés).

A tanulók és tanárok létszáma együttesen meghaladja a 400 főt. Ők a potenciális vásárlók, de járnak a biobüfébe vendégek, szülők is. Gyakran jönnek a szomszédos általános iskolából és a település lakói közül is. Önállóan is állítanak elő termékeket: szörpöt bodzából, málnából, szederből; gyümölcsteákat; "egzotikus" salátákat gyermekláncfűből, csalánból, kányazsomborból, stb).

 

Tokaji leányvállalat

 

Az osztrák partneriskola bevételei az elmúlt időszakban úgy alakultak, hogy egy leányvállalat létrehozását is megtervezhették. Erre a célra a Tokaji Ferenc Gimnáziumot szemelték ki. 40 ezer schilling alaptőkét adtak a nálunk megvalósítandó iskolabüfé létrehozásához és közös felügyelő-bizottság alakult a két intézmény tanáraiból és diákjaiból.

 

 

 Dr. Dankó József előadása alapján Elhangzott az "Iskolazöldítés" c. konferencián (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület) * Yspertal Környezetgazdálkodási Szakközépiskolája (Höhere Lehranstalt für Umwelt und Wirtschaft)