Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adatvadászat

Év: 
2002
Szám: 
Tél

A REFLEX Környezetvédõ Egyesület kiadásában megjelent Kalas György: "Adatvadászat" címû brosúrája.

A bevezetõ szerint: "Az információs jogok érvényesülése a társadalmi állapotok visszatükrözõdése. Csak a megfelelõen tájékozott nyilvánosság képes az állami szervek ténykedésének ellenõrzésére; a kontroll nélküli állam könnyen a diktatorikus berendezkedés útjára téved. Ez az egyik történelmi tény. A másik az, hogy a nyilvánosság -- az átláthatóság egyik alapvetõ eleme -- általában zavarja az állami szervek tevékenységét. A közigazgatási apparátus és a magángazdaság természete már csak ilyen: utálják, ha bárki bármit is meg akar róluk tudni."

A "Jogra át" sorozatban megjelent füzetke az információs jogok egyik fontos elemét, a közérdekû adatokhoz való hozzáférést tárgyalja. A témán belül két dologra összpontosít: a helyi önkormányzatok mûködésével kapcsolatos információk megismeréséhez valamint a környezet állapotára vonatkozó közérdekû adatok beszerzéséhez ad gyakorlati segítséget.

A brosúra beszerezhetõ a REFLEX Egyesületnél (Gyõr, Bartók B. u. 7. tel: 96/310-988), a Hulladék Munkaszövetségnél és a Környezeti Tanácsadó Irodákban.