Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A VILÁG NEM ELADÓ

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
magus

A millau-i tüntetésben ugyanannyi földmûves és polgár, ugyanannyi nõ, mint férfi vett részt, mégis öt földmûves érdemelte ki a börtönbüntetést. Az étel minõségének védelméért kiosztott börtönbüntetés felkavarja és mozgásba lendíti a közvéleményt. Az egymást követõ élelmiszer (táplálkozási) riadók -- a kergemarhakór, a dioxin, a nitrátos víz, a génkezelt termékek, a lisztéria, a nehézfémek -- elbizonytalanítják a fogyasztókat, akik joggal nyugtalankodnak az ipari mezõgazdaság uralmának elhatalmasodása miatt. A média korában pedig az élelmezési horror arcot öltött, José Bové arcát. A kékszemû, vörhenyes bajuszú férfi a "Le a korcs-étellel!" mozgalom hõse lett.


Ha nem tudjuk, mit esznek gyermekeink a menzán, ha az elfogyasztott hússal azt kockáztatjuk, hogy egyszer majd elszivacsosodik az agyunk, ha látjuk, hogyan halnak ki környezetünkben a növények és egyes állatfajok, ha már nem tudjuk, mit együnk, José Bové-t fogjuk támogatni. Megbilincselt kezét a magasba lendítve, mosollyal az ajkán. Ez a fénykép vált ismertté, bár a riportbeszélgetésekben errõl is elmondja, hogy beállított képrõl van szó. Egy olyan világ szimbólumaként, ahol bilincsekben élünk, de ahol a lázadás legitim és szükségszerû. A lépések már nem az igazságtalan vámszabályozás, nem is az egészségtelen táplálkozás ellen irányulnak; arra megy ki a játék, hogy "levegyék a fedõt a nemzetközi kereskedelem fazekáról".

A világ technokratái meghajolnak az amerikai érdekcsoportok utasításai elõtt, egyik érdeket a másikra cserélgetik, ugyanis érdekekrõl folyik a szó. A polgárok hátán csattanó apró kis konspirációk, a világ újra meg újra történõ felosztása nem állják ki a civil társadalom rájuk irányuló figyelmének próbáját, ahogyan azt a seattle-i bukás is bizonyítja. Az Internetre és a közvéleménybe íródott új eszme, a demokrácia szükségszerû elterjesztése az egész világon helyezkedik szembe a világszerte áradó kapitalizmus legkeményebben pénzközpontú változatával. A közvélemény nem elég. Csak kiindulási pont. E könyv hõsei ezt ismerték fel, és azok közül valók, akik a Kereskedelmi Világszövetség demokratikus ellenõrzéséért felelõs szervezet létrehozásán gondolkoznak.