Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebészet: Kampányzáró

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szilágyi László

Elhangzott a Környezetvédelmi Világnapon a Tájsebészet díjkiosztásán

Kedves Barátaim!


Ha hihetünk a Tájsebész csoportok adatainak (és miért ne hihetnénk) 12 ezren vagyunk legalább! Feltérképeztünk több ezer lerakót, fenekestül felforgattunk 150-nél több települést, szinte mindenhol megvalósítottuk a helyi összefogást. Önerõbõl felszámoltunk több mint 130 szégyenfoltot!

És ezek csak az adatok. Talán ennél is fontosabb, hogy sikerült az emberekkel észrevetetni, amit egyébként minden nap látnak. Sok helyen bebizonyítottuk, hogy nem kell végérvényesen együtt élni a szemetes táj látványával, hogy ha valami most ronda, éppenséggel lehetne szép is. Megmutattuk, hogy az illegális lerakókat elõször szégyellni kell, de rögtön azután tenni kell ellenük valamit!


Fantasztikus munkát végeztek a tájsebészek országszerte! Nehéz volt ebbõl kiállítást összeállítani, nekünk így sikerült. A falakra felhordott rengeteg kép, térkép, plakát és rajz nem adja vissza a kampány sokrétûségét teljes mértékben: nehéz bemutatni a szeméttõl megszabadított, megkönnyebbült tájat; az aktivisták lelkesedését; a polgármester, a jegyzõ vagy éppen a plébános hozzáállását. Nem tudtuk bemutatni a lerakók helyére ültetett fákat; sõt a naponta járõrözõ bicajos gyerekeket sem. Nem lehet bemutatni a rajtakapott emberek arcát, amikor rádöbbennek, hogy ezután szemetelni nem lehet

Amit mi egy éven át mûveltünk, nyugodtan mondhatjuk: politika. Nem az a politika ugyanis, amit januártól áprilisig elszenvedni voltunk kénytelenek, hanem ez: aktívan alakítani környezetünket; bevonni mindenkit, akit be lehet; egy fontos cél érdekében összekovácsolni a helyi társadalmat; szépíteni, jobbítani, megõrizni a szépet és a jót!


A gazdag kiállítás alapján hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a nagyján túl vagyunk. De nem. Rengeteg még a szemét, fizikailag és szimbolikusan is. Segítenünk kell a felnõtteknek, hogy morálisan és kulturálisan felnõjenek hozzánk, Tájsebészekhez. A Tájsebészetet folytatjuk, ha fõvédnök nélkül maradtunk is, ha nem is tudjuk még pontosan, hogy kivel és mibõl.

Nem leszünk türelmetlenek.

A HuMuSz köszöni szépen minden Tájsebész csoport munkáját!

A Tájsebészet nyertesei

1. helyezett:
Sárgarigók, Gyömrõ

2. helyezett:
A Tájsebészet doktorai, Gérce

3. helyezett (megosztva):
Undor-Irtó Kommandó, Agyagosszergény Ökommandó, Sárvár

5. helyezett (megosztva):
Vándorbéka környezetvédõ csoport, Gyöngyöshalász Természet-Barát, Mány

7. helyezett:
Balatonfõkajári Általános Iskola Diákönkormányzata

8. helyezett:
Vadvirág Egyesület, Kozármisleny