Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szervezett veszélyeshulladék-gyűjtés?

Még egy kicsit odébb van.
Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Rozgonyi Zoltán

A háztartási szemétben jelentõs mennyiségben található veszélyes hulladék. A lakosság környezettudatosabban gondolkodó rétege gyakran keresi -- a HuMuSz budapesti irodáján keresztül is -- ezeknek az anyagoknak a megnyugtató elhelyezési lehetõségét, és ugyancsak hiányolják a szervezett gyûjtési rendszert. Az önkormányzatoknak nagy szerepük lenne ennek kialakításában, lássuk jelenleg mit "kínálnak".

 

 

 


Tehát vannak olyan budapesti önkormányzatok, melyek a hulladékgazdálkodási törvény (43/2000 törvény a hulladékgazdálkodásról) ajánlását (tehát nem rendeletét.) figyelembe véve, saját költségükön szervezik meg a lakossági veszélyeshulladék-gyûjtést és ártalmatlaníttatást. Általában évente egy-két alkalommal bonyolítják le, a begyûjtési munkát veszélyes hulladék begyûjtésével, kezelésével foglalkozó cégekre bízva. Rendszerint a hivatal környezetvédelmi referense keres olyan - általában szombati - napot, amely nem esik egybe az évente megrendezett lomtalanítással, és az idõjárás is köztes (nincs túl meleg vagy hideg a szállításhoz). Ha megvan az idõpont és a vállalkozó, kihirdetik (leginkább a helyi lapban), hogy hol és mikor lesz megtalálható a gyûjtõpont. Általános jellemzõ, hogy az esemény beharangozására nem fektetnek túl nagy hangsúlyt. Ennek oka az lehet, hogy az önkormányzatok igyekeznek minél alacsonyabb szinten tartani az ártalmatlanításért fizetendõ összeget. Márpedig ha sokan tudnak az akcióról, és sok veszélyes hulladék gyûlik össze, akkor ezek a költségek igencsak megugranak. A gyûjtés lényegében úgy zajlik, hogy néhány teherautó kiáll az adott kerület forgalmasabb részeire (2-3 helyszín), s ide hozhatja mindenki az otthonában felhalmozódott veszélyes anyagokat (lejárt szavatosságú gyógyszer, elem, fénycsõ, festékmaradvány, használt olaj, akkumulátor, vegyszermaradékok, stb.).

Viszonylag kevés olyan önkormányzatot sikerült találni, amelyik a hulladékgazdálkodási törvénybõl ide vonatkozó szankciók hiányában is megszervezi a veszélyes hulladékok lakosságtól történõ begyûjtését.

Pozitív diszkriminációt alkalmazva az alábbi atáblázatban felsoroljuk azokat a kerületi önkormányzatokat, amelyek az idei évben foglalkoztak, vagy foglalkozni fognak a kérdéssel: