Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Greenpeace-kiképzés

Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Donászi Zsuzsa

A Greenpeace nemzetközi, non profit környezetvédelmi szervezetként közel 30 éve folyamatosan akciózik bolygónk és a rajta élõk védelméért, a mérhetetlen pusztítás, környezetszennyezés és természetrombolás ellen. Mottójuk, amit szerte a világon hirdetnek, összeforrt szellemiségükkel.: "Szavak helyett inkább cselekedjünk!" - ezt 1971, a Greenpeace megalakulása óta számtalan akció és megmozdulás tükrözi.

 


Azt az erõt, amely sikereik mögött áll, nem a politika és nem is anyagi helyzetük szilárdította keményre, hanem az a mérhetetlen akarat és magabiztosság, ami egykori vezetõjük David McTaggart-t hosszú éveken át jellemezte. Sikereiket az egész világon elismerik és támogatják a környezetvédelem iránt elkötelezett emberek.

A Greenpeace minden évben tart utánpótlás nevelõ tréningeket, ezzel biztosítva csapatuk jövõjét és terjesztve a környezetvédelem hitét. A képzésnek Ausztria adott otthont augusztus végén. Magyarországról az Energia Klub, a REC és a HuMuSz képviseltette magát. A tréningen kb. 30-an vettünk részt, osztrákok, lengyelek, franciák, spanyolok és magyarok.

Bõ három nap alatt -- ezt azért írom, mert volt éjszakai akciónk is - megtanítottak nekünk mindent, amit egy komoly, célirányos akcióhoz tudni kell. Volt mászóiskola - elengedhetetlen feltétele egy óriás transzparens kihelyezéséhez egy 100 m magas kéményre -, tanultunk mûszaki ismereteket - CB rádiók használata, bilincsek, láncok, lakatok, csövek, transzformátor üzembe helyezése, elektronikai dolgokról, motorcsónak motorjáról - megismertettek minket a blokádolás, blokkolás örömeivel, ami néha elég fájdalmas volt. Persze egy akció keretén belül mindenki megválaszthatja mûködési tevékenységét. Megtanították, hogyan kell hátratett kézzel feltartóztatni a rendõröket mindenfajta erõszak nélkül, hogyan védjük társainkat teljesen erõszakmentesen. S ha ezek után mégis ál- rendõrkézre került valaki, meg kellett tudnia magát védeni, ismernie kellett jogait, kellett tudnia a helyes viselkedés módot ahhoz, hogy a Greenpeace jogásza a leghamarabb ki tudja hozni õt a börtönbõl, még mielõtt az ügy magasabb szintre emelkedne.