Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Banzáj a kórház szélén

McDrive Győrben
Év: 
2001
Szám: 
Nyár
Szerző: 
kalas

"Hagymaszagú hamburgerzabáló buzik!" -- virított egy nyolcvanas évek végi falfirka és mi könnyesre röhögtük magunkat mindig ezen a szövegen. A felirat nemcsak meredek volt, de képtelenség is -- hiszen azt az orosz laktanya kerítésére sprézte fel a lendületes partizán. Az akkor még bennlakó szerencsétlen szoldátok hagymát ugyan tényleg csócsálhattak eleget, de a hamburgert képrõl, ha ismerhették.

 

Az élet azonban fura dolgokat mûvel. Grísáék a Vadász laktanyából is hamarosan hazavagoníroztak, hátrahagyva nekünk a lepusztult épületeket, a robbanóanyaggal és olajjal átitatott anyaföldet. Nem kis botrányok közepette erre települt rá aztán hamarosan a Gyõr Plaza bevásárló- és szórakoztató központ. Hogy pontos legyek, a volt harckocsiszínek és mosóállások hûlt helyén most bevásárlókocsikat toligálnak, a nagy "kultúrnyíj zál" magasságába pedig multiplex mozitermeket építettek. Ahol régen a kalinka, kalinka, kalinka majában csúcsosodott ki az anyaföldi kultúrszomj, oda most multik állítják össze a magyarnak kiutalt heti amerikai filmmenüt. Jó sútka, mi?

Az út másik oldalán, szemben a Plazával, ott magasodik a megyei kórház. Ezt a rossz telepítésû épületmonstrumot a körbevevõ utak eleve jelentõs bûzzel-zajjal terítik be. Már csak ezért is volt idétlen ötlet a városfejlesztõ garnitúrától egy bazinagy forgalmat gerjesztõ plázát pont ide telepíteni. A környezetvédõk és a környék lakói tiltakoztak, a kórházigazgató hallgatott, a város a telket jó pénzért eladta, a Gyõr Plaza megépült. Errõl ennyit.

A volt laktanya másik (nagyobb) része a megyei kórház tartalékterülete lett. Fel is épült oda szépen a kórház új mosodája. Lepedõ, köpeny, fityula, patyolattisztaság -- úgy, ahogy illik. Na, de arra hibázzon rá a nyájas Olvasó, hogy ki vetett szemet a mellette lévõ területre? Na? Gondolkozzanak csak: száguldozó autók, plázázó tömeg, szemben hatemeletnyi éhes beteg. Na ki, na ki, na, ki lett a szembeszomszéd?

Bingó, továrissi -- naná, hogy a Meki! Bizony ám, oda a kórházzal szembe, a különleges egészségügyi övezetbe egy valódi non stop autós McDrive gyorsetetõt építettek! Nem volt elég a környéknek a közlekedés zaja-bûze, a multiplexekbõl, játéktermekbõl éjjel távozók óbégatása, legyen ezentúl hajnali kergeburger-rodeó és teraszböfiszerenád is.

Banzáj a kórház szélén...

A felállás persze ugyanaz volt: a környezetvédõk tiltakoztak, a városfejlesztõ csinovnyikok lelkesedtek, a kórházdirektornak ez is harasó.

Hát, ezért mondom, hogy az élet fura rendezõ. A laktanyakerítést márt rég lebontották, az orosz tiszti kantin helyén amerikanszki McDonald's. És benne mégiscsak ott jampiznak a hagymaszagú hamburgerzabálók.