Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az aszfalt-saga

Év: 
2000
Szám: 
Tél
Szerző: 
Nyírvána

2000 nyarán egy telefonáló arról informálta az E-Misszió Egyesületet, hogy N. város határában a település közmûépítési munkáit kivitelezõ cég a bontási törmelékét illegális módon helyezi el. Sikerült idõpontot egyeztetni a bejelentõvel, s négy nap múlva elindultunk szemrevételezni a területet. A területbejárás nem akármilyen eredményt hozott. A városi -- legális -- hulladéklerakó mögötti homokos, gyomos területen, egy akácos szélében legalább 3000 köbméter hulladékot találtunk. Zöme aszfalt (55-60 %), beton és építési-bontási törmelék, de már megjelentek rajta a különbözõ kommunális hulladékok is, bizonyítva, hogy a szemfüles lakosság felfedezte és megkezdte a lerakó használatát.

"a munkavégzés folyamatossága"
 

Ezek után pár nappal a Nyíregyházi Városi TV stábjával is látogatást tettünk a -- szemlátomást növekedõ -- lerakó helyszínén, s errõl még aznap beszámolt a VTV (több ismétlést is megért az adás). Közben, minthogy az aszfalt III. osztályú veszélyes hulladék, lehetõséget láttunk arra, hogy különbözõ hatóságok felé bejelentsük az ügyet. Így értesítettük a Felsõ-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelõséget, a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomást, szabálysértési eljárást kezdeményeztünk a Megyei Rendõrfõkapitányságnál is, valamint felhívtuk N. Város Önkormányzatának figyelmét a helyzetre. Vártuk, hogy mi fog történni.

A nem várt fordulat az N.-i Rendõrörs Közrendvédelmi Alosztályának levelével következett be. Idézet a levélbõl:

"Jelentem, hogy a fenti számú ügyben az elõkészítõ eljárást lefolytattam, az alábbiakat hajtottam végre, állapítottam meg. Az ügyre vonatkozólag felvettem a kapcsolatot B.B. úrral, N. Város Polgármesterével, aki kérdésemre kinyilatkozta, hogy tudnak arról, hogy a munkálatok során kikerült aszfalt és egyéb törmelékeket a gépek a szeméttelep mögötti részre hordják. A területet ideiglenes jelleggel az önkormányzat jelölte ki a kivitelezõk számára, a munkavégzés folyamatossága érdekében. Elmondta továbbá, hogy amint megfelelõ helyet találnak a hulladékoknak, azt azonnal elszállítják."

Az ügy folytatásaként mind a Felügyelõség, mind a Talajvédelmi Állomás helyszíni szemlét tartott és megkezdte a hatósági eljárást. Azonban az E-Misszió sem tétlenkedett, s újabb levelet küldött N. Város Önkormányzatához, melyben felhívtuk a Polgármester Úr figyelmét arra, hogy a Btk. 281./A § (1) bekezdésében ez áll:

"Aki jogszabályban meghatározott engedély nélkül, illetve jogszabályban vagy végrehajtható hatósági határozatban megállapított kötelezettsége megszegésével gyûjt, tárol, kezel, elhelyez, illetve szállít olyan anyagot tartalmazó hulladékot, amely alkalmas arra, hogy az ember életét, testi épségét, egészségét veszélyeztesse, a vizet, a levegõt vagy a talajt szennyezze, vagy ezekben tartós elváltozásokat okozzon, az állatokat vagy a növényeket veszélyeztesse, bûntettet követ el és öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ."

Ezzel a levélkével alighanem sikeresen megijesztettük a polgármestert, mert a válaszlevelükben "sajnálatosnak tartva" a kialakult helyzetet, mintegy elnézésünket és megértésünket kérik, tájékoztatva arról, hogy

"...A beruházás határidõben való megvalósítása vezérelt minket és a kivitelezõket abban, hogy ideiglenesen hozzájárultunk az aszfalt törmelék lerakásához. Ugyanis Debrecenbe kellett (és kell) volna naponta a bontás ütemében a törmeléket elszállítani, ez pedig a kivitelezés ütemét rendkívül lelassította volna." Még szerencse, hogy ".ebben az évben az aszály miatt a deponált hulladék nem szennyezte a talajt, csurgalékvíz nem volt."

Természetesen az E-Misszió Egyesület méltányolta a kellemetlenségeket, a határidõket, s azt, hogy az aszály ily sikeresen segítette a beruházási munkálatokat, s megelõzte a környezet nagyobb arányú szennyezését, ám azért azt megemlítettük még utolsó válaszlevelünkben, hogy itt mégiscsak törvénysértés forog fenn, s az E-Misszió mindentõl függetlenül sem fog szó nélkül elmenni a hasonló esetek mellett a továbbiakban sem.

Összegzésképpen egyetlen szó is megfelelõen jellemzi ezt a kis ügyecskét: komikus. Komikus, hogy az önkormányzat tudatosan törvényt sért, majd amikor -- egy felháborodott állampolgár bejelentése után -- egy társadalmi szervezet elkezd vájkálni a dologban, verejtékezve magyarázkodik, elnézést és méltánylást kér. Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy az aszfaltlerakón már az elsõ terepbejárás alkalmával is találtunk kommunális hulladékokat és kommunális veszélyes hulladékokat, tehát a lerakó "polgárjogot" nyert, s félõ, hogy hiába szállítják el onnan a csatornázási beruházás hulladékait, a lerakó továbbra is illegálisan fog üzemelni. Ezért óriási probléma, felelõtlenség és rövidlátás ilyen intézkedéseket hozni, mint amilyet N. város önkormányzata hozott, túl azon, hogy jogszabályok garmadájába is ütközik.