Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A végső megoldás avagy a "Kólamánia diszkrét bája"

Hulladékmegelőzés
Év: 
2000
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
namzi

Egyes jóslatok szerint a hulladéktömeg problematikája az ezredfordulóra végleg megoldódik, ennek azonban korai nagyon megörülni, mivel egyéb kellemetlen következményekkel is járhat az esemény (pl. drasztikus egyedszámcsökkenés elsősorban a gyenge ellenálló-képességű fajoknál, infrastrukturális felszámolódások, "klímaváltozás", stb.). Inkább nem festem az ördögöt a falra s egy barátságosabb "végső megoldást" ismertetnék, fenntartva a megelőzés, mint legtisztább és legelőnyösebb módszer elsőbbségét, de kételkedve ennek hatékonyságában a jelen "globális média demokratúrában".

 

 

 

Biztos vagyok benne, hogy mielőtt végképp elöntene minket a szemét, rá fog kényszerülni az emberiség az "ösztökélt szelektív begyűjtés" rendszerének bevezetésére. Ez magyarul a betétdíjrendszer általános kiterjesztését jelenti. Mellőzve a döcögve működő önkéntesség elvét, a visszagyűjtés mozgatója a betétdíj, ami nemcsak az összes csomagolóanyagra, hanem gyakorlatilag minden termékre (hűtő, kerékpár, autó, teniszütő, vízibicikli, stb.) kivethető. Törvény kényszerítené a gyártókat a visszagyűjtésre-újrafeldolgozásra, ennek eszköze lenne a termékekre, csomagolóanyagokra egy megfelelő mértékű "díj" ráterhelése, amit (teljes egészében vagy részben) visszavitelkor a fogyasztó visszakap. A rendszer teljessé válásakor megvalósulna az anyagkörforgalom. Persze az egésznek kell adni egy közgazdasági alapot, valamint természetesen lennének fokozatai a bevezetésnek, célszerű lenne a veszélyes anyagok: elemek, akkumulátorok, festékes dobozok, stb. csoportjával kezdeni.

Az eredmény sokrétű: először is, mint ahogy az üvegbetét esetén, megszűnne az illegális lerakás, az eldobált szemét (egyes leszakadt rétegek örömmel gyűjtögetnék össze), másrészt követhetővé, mérhetővé válna a hulladék útja s így harmadrészt ráépülhetne egy új iparág, amely újrafeldolgozással foglalkozna. Hasznos mellékzöngeként eltolódna a termékskála a hosszabb élettartamú cikkek irányába, ami így abszolút hulladékcsökkenést is jelentene, de megszűnne illetve egyszerűsödne a többkomponensű áruk, csomagolóanyagok (halál vár rád, Tetra Brik!) tengere, hisz ha visszagyűjtési, újrafeldolgozási kötelezettség van, akkor bolond lenne a gyártó üveg helyett pl. műanyagba csomagolni.