Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A természetes szőrzetápolás művészete

Turkáló
Év: 
2000
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
namzi

Gyorsan eloszlatva a felrebbenő félreértéshullámokat, itt és most csak a nyak feletti szőrzetekről lesz szó, azon eblül is a borosta, szakáll, bajusz témakörről. Női, leányi olvasók itt abba is hagyhatják az izgalmasan indult szöveg olvasását (esetleg megírhatják a szemöldök, szempilla, hajzat, stb. kezelési lehetőségeit.).

Majdnem csupasz
Majdnem csupasz

A dolog végtelenül egyszerű: a legtermészetbarátabb módszer, ha hagyjuk a Természet erejét érvényesülni s hagyjuk, hogy nőjjön, aminek nőnie kell (szép példákat találhatunk erre köreinkben). Maximális eszközigény: fésű, olló. Sajnos, ma a simaarcúság a leginkább közkedvelt (Gillette és társai nagy örömére), amihez a szőrzet eltávolítása segít hozzá. Az ehhez vezető út jelentős iparágat tart el és nem kevés hulladékot termel!

Kezdjük a legegyszerűbb és legkevésbé hulladéktermelő módszerrel: a borotválkozó késes eljárással. Eszközigény: megfelelő élességű borotvakés, habzó szappan (a flakonos habokat kerüljük!) vagy borotvakrém, esetleg pamacs.

Ennél egy fokkal kevésbé ökologikus a borotvapengés eljárás, ahol már rendszeres pengetermelődés esete forog fenn, de ez még így is nagyon barátságos (zöld) módszer. Különösen annak fényében, hogy a penge élete több módon is meghosszabbítható.

1. Piramisélező: cseh szabadalom, lényege: a nagy piramissal arányos fém- vagy papírmakett magasságának 1/3-ánál (a királykamra helye) elhelyezzük a pengét és a piramist betájoljuk észak-dél irányba -- másnapra újraéleződik a használt penge! Többször alkalmazható művelet.

2. Egyéb élező szerkezetek.

3. Ha forró vízzel tisztítjuk a pengét, illetve borotválkozás közben forró vízzel kezeljük, akkor érezhetően könnyebben vág. (Kérdés az elhasznált forró víz energiaigénye.)

A következő lépcsőfok (már nem ökológiai kategória!) a műanyag 1-2-3-4-sok élű borotvák (eldobható vagy cserélhető fejű). Ezek nem élezhetők, de nem is ez a cél (hanem, hogy fogyjon.). Viszont kísérletképpen kipróbáltam (10 éve ilyet használtam egy ideig), hogy az eltompult borotvákat félretettem és azok fél év után újra újszerűen használhatók voltak. Még egyszer el lehet játszani (harmadik "élet"), de többször nem és csak egyélű fajtával próbáltam. Mivel többkomponensű cikkről van szó, szőrfitársaimnak ismételten nem ajánlom.