Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld piktorok

Felhívás
Év: 
2000
Szám: 
Ősz

Tisztelt Olvasóink! A HuMuSz - küldetését komolyan véve - akciót hirdet a fogyasztók tisztességes tájékoztatása, a "zöld piktorok" leleplezése érdekében. Mára úgy tetszik, hogy tízéves harcunk nem volt hiábavaló: a tévéreklámokban, az írott sajtóban, és óriásplakátokon mind kevesebb a környezetre való alaptalan reklámhivatkozás. A sikerre vitt versenyhivatali eljárásaink egyre inkább elrettentik a reklámozókat a "környezetvédõ", "környezetkímélõ" jelzõk alaptalan használatától, a megtévesztõ bio-svindliktõl és az öko-hantáktól.

A jogi szabályozás szerint magyar terméken a "környezetbarát" jelzõ csak a hivatalos bevizsgálás után jelenthet meg, vagyis csak azokon jelenhet meg a képen látható logó.

 

A környezet(kímélet)re való hivatkozás azonban továbbra is "jó bolt", hiszen növeli a termék kelendõségét, a cég imázsát. Ezért van az, hogy a drága minõsítés helyett sokan önkényesen adományoznak terméküknek környezetbarát jelzõket, pingálnak rá a külföldi billogokat vagy a maguk által kreált "zöld logókat" (pl. a "zöld ecset" vagy a "biopont" termékek).

Mostani akciónk - az Önök segítségével- a termékek csomagolásáról szeretné eltüntetni a csalárdul odanyomott "zöld" jelzõket, jeleket, logókat - megtudni felhasználásuk célját, indíttatását.

A feladat: Kérjük, figyeljék elõl-hátul a bolti termékek csomagolását és keressék rajtuk az alaptalanul felhasznált zöld jelzõket, logókat! Különösen érdemes elidõzni a háztartási mosó- és tisztítószereknél, a higiéniai cikkeknél és kozmetikumoknál, a festékboltokban és a Natura üzletekben.Ha valahol "zöldre mázolt kakukktojásra" akadnak, töltsék ki a mellékelt adatlapot!

A nyomozás eredményét (a kitöltött adatlapot vagy a termék cimkéjét) küldjék meg a címünkre. A többi a mi dolgunk: elõbb a gyártót (forgalmazót) nyilatkozatjuk meg, majd -- indokolt esetben- a fogyasztóvédelmi felügyelõségnél indítunk eljárást.

Tapasztalatainkat külön brosúrában foglaljuk majd össze (ezt Önöknek megküldjük).

Beküldési határidõ: 2000. november 30.

Átváltási arány: 5 bejelentett ökohanta = 1 db. HuMuSz vászonszatyor (postán küldjük)

Jó nyomozást kívánunk!

Hulladék Munkaszövetség
9024 Gyõr, Bartók u.7.
Tel/fax: 96/317.722 (123 mellék)