Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hõszigetelés szeméttel

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Nagy Tamás

Az elõzõ KukaBúvárban hírül adtuk, hogy egy lábatlani feltaláló, Kinstädtner István villanyszerelõ mester ötlete szerint szilárd halmazállapotú, vegyesen gyûjtött lakossági szemétbõl házilag olyan hõszigetelõ anyag készíthetõ, mellyel mindenki saját maga megoldhatja házának/lakásának hõszigetelési gondjait. A cikk nyomán többen segítõ szándékkal, gépek felajánlásával jelentkeztek, és korábbi ígéretünkhöz híven ismét foglalkozunk a témával.

Az alapanyagok listája bõvült, miszerint hõszigetelõ anyaga lehet mindenfajta papír, mûanyagfólia, és egyéb mûanyag, textil, pamut és mûszálas ruhanemû, tejes és üdítõsdoboz (Tetra Brik), palack (PET), habosított polisztirol (Hungarocell) habszivacs, és ezenkívül minden egyéb, ami nem komposztálható szerves, fém, üveg vagy veszély hulladék. A kész hõszigetelõ anyag a falra felhordás vagy formába öntés alkalmával jól alakítható, simára egyengethetõ, teljes megszáradás után megfelelõ szilárdságú. A sima felület létrehozása fontos, mivel az anyag nedvszívó, így vékony külsõ burkolatot, vakolatot igényel.

A gyártásának egyelõre még két hátráltató tényezõje van, az egyik, hogy az elõállítás részletes bemutatása a szabadalmi eljárás megkezdéséig nem hozható nyilvánosságra, valamint az anyag hõszigetelõ tulajdonságainak bevizsgálása még hátra van. Addig is kérünk mindenkit, aki bármilyen segítséget tud nyújtani az ötlet felkarolásában, vagy eszközöket ajánlana fel a gyártáshoz, jelezze azt szerkesztõségünknek.