Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

TÖBB SZEMÉT = TÖBB PROFIT

Év: 
1997
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Gergely Sándor

December elején jelent meg "Végállomás" címmel a Concord Depónia Hulladékhasznosító KFT alkalmi lapja, ingyenes kiadványként; kb. húszezer példányban nyomtatták ki, hogy minden lakásba jusson belõle. A KFT hulladékszállítással és "ártalmatlanítással" foglalkozik... Ez utóbbi abból áll, hogy valahol a város szélén egy állítólag biztonságos területre (magyarul: depónia) lerakják és kész... Hogy a "hasznosító" mire utal, nem tudom.

Nagy kincs
Nagy kincs

Ebbõl a kiadványból viszont megtudható, hogy ez a depónia "elõre láthatólag négy-öt éven belül be fog telni". De semmi gond mert: "A Phare BC-hez egy új hulladék depónia létesítésére pályázatot nyújtott be az önkormányzat. A pályázatot elnyertük - ez egy 300 millió Forintos beruházás lesz, melynek 75%-át az elnyert pályázat biztosítja, a többit pedig a városnak kellene állni, ennek a kiváltására a Központi Környezetvédelmi Alaphoz pályázatot ad be a város... "és ez az elkövetkezõ 20-25 évben megoldja a hulladék-elhelyezést". (Szalay Péter alpolgármester nyilatkozata)

Ez az ami nagyon nem szép... Idekívánkozik egy régebbi idézet ugyanonnan. 1995 áprilisában a Föld Napja alkalmából városi környezet- és természetvédõ csoportok és kerékpáros egyesület egy kérvényt adtak a Városházának: a kérések a város közlekedésével, parkosításával voltak kapcsolatosak. Az utolsó kérés: a városban "szervezzék meg a szelektív hulladékgyûjtést". Szalay Péter alpolgármester úr válaszolt: "A szelektív hulladékgyûjtésrõl szólva el kell mondanom, hogy erre két évig folyt kísérlet Zalaegerszegen. Ezt most szüneteltetjük, a papír további hasznosíthatóságának megoldhatatlansága miatt. Ha ennek a háttéripara létrejön, folytatjuk tovább."

Furcsa, hiszen AZÓTA több papírgyûjtõ akcióról hallhattunk-olvashattunk... És most ARRA KÉR a város 300 millió Forintot, hogy az eklövetkezõ 20-25 évben NE IS LEGYEN válogatott szemétgyûjtés...

Ha nekem lenne 300 millióm, HASZNOSABBAN is el tudnám költeni... Szerintem az a pénz ELEGENDÕ volna a különválogatásra és helyi újrahasznosító üzemek, vállalkozások beindításának támogatására - talán még maradna is, abból lehetne a "maradék" szemétnek KISEBB depót építeni kevesebb költséggel. De erre valószínûleg a város nem hajlandó. Különösen akkor nem, ha a környezetvédelmi alapból pénzt kaphat nem igazán környezetbarát beruházásra.

Az energiaszektor kiárusításának egyik valószínû következménye az energiafelhasználás és -pazarlás növekedése lesz. Mivel nagyobb profit az új tulajdonosok célja, amit többféleképpen lehet elérni (kiadások csökkentése, áremelés), de a "legtisztességesebb" az, hogy "TÖBB TERMÉKET" (áramot) eladni, így arányosan több a haszon... Ez oda vezethet, hogy a pazarlás miatt új erõmûveket kell építeni. (Többen írtak errõl, én is - GAIA l996. június 21.) Most azért említem meg, mert valószínû, a szemétszállításban is hasonló a helyzet: ha nyereségérdekelt vállalatok végzik, akkor TÖBB SZEMÉT = TÖBB PROFIT...

Ha jól tudom Szolnokon a szemétszállítást egy német cégnek "adták" el - Zalaegerszegen a Concord KFT 49%-ban osztrák tulajdon; más városokban is, tudomásom szerint, német, svájci, ausztriai érdekeltségeké a hulladékszállítás. Errõl hasznos lenne talán egy táblázatot készíteni: mely városokban ki-mi érdekelt a szemétügyekben?