Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Végre elindult a komposztprogram Kispesten is

  • 2009. október 08.
  • beus
Hosszas előkészületek után 2009. szeptemberében elindult a főváros XIX. kerületében a házi komposztálás. Az önkormányzat komposztáló programja kerti zöldhulladékok újrahasznosításában nyújt segítséget. A program keretében 150 kispesti család, társasház, civil szervezet és intézmény kapott ingyenesen komposztáló edényeket az önkormányzattól.

 

A program előkészületei már jó egy éve zajlanak. A szervezők amellett, hogy környezettudatosságra szeretnék nevelni a lakókat, csökkenteni szeretnék a kerületben kihelyezett zöldhulladék mennyiségét. 

A kispesti szakbizottság és polgármesteri hivatal Zöldprogram Irodájának munkatársai idén nyáron a II. kerületben már működő programról cseréltek tapasztalatokat helyi szakemberekkel. Kispesten a Vass Lajos Általános Iskolában működik már egy lombkomposztáló, amelyet pályázati úton nyert az oktatási intézmény.

A programot – melyet keretek biztosításával az FKF Zrt. is támogatott – az önkormányzat hirdette meg, a munkába bekapcsolódott a Szike Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, amely szakmai segítséget nyújtva már más fővárosi kerületben is közreműködött hasonló akciók szervezésében (infovonal: 409-0449). Gellért Miklós egyesületi elnök hangsúlyozta, a program legfontosabb célja, hogy kukák helyett a komposztáló edényekbe kerüljenek a „zöld javak”, amit a kiskerttulajdonosok hasznosíthatnak. Komposztálással egyrészt csökken a hulladék mennyisége, másrészt a talaj - természetes - szerves anyagot kap.

A kerületi program a tervek szerint jövőre tovább folytatódik.

 

Forrás: Kispest honlapja