Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tűz az eperjesi égetőben

  • 2009. február 06.
  • humusz
eperjesi_get337_120Valószínûleg öngyulladás okozta az eperjesi Fecupral hulladékégetõjében kitört tüzet Az üzemben megsemmisítésre szánt, klór alapú, egészségre káros anyagok is meggyulladtak, ezért a helyi válságstáb utasítására elõbb 400, majd 600 méteres körzetben teljesen evakuálták a lakosságot.

Bár a folyamatos mérések alapján a levegő veszélyesanyag-koncentrációja nem haladja meg az egészségre közvetlenül ártalmas mértéket, a tűz és füst hatása miatt 23 személy kereste fel a helyi egyetemi kórházat. Az eperjesieknek meghagyták, hogy lehetőleg ne nyissanak ablakot. A forgalmat elterelték, és a környéken további korlátozásokat is bevezettek. A lakosságot az egyik helyi kereskedelmi rádió frekvenciáján folyamatosan figyelmeztették a veszélyre - közölte az eperjesi önkormányzat honlapján Michal Kaliòák városi szóvivő.

Mivel a klór alapú anyagok estében poroltót kellett bevetni, a több tucatnyi tűzoltón kívül az egyik közeli vegyi üzem specialistáit is segítségül hívták. Tűz miatt rendkívüli helyzetet rendeltek el. 
©tefan Hanigovský, a cég ügyvezetője arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a polgári védelem mérései szerint nem kerültek mérgező anyagok a levegőbe. "Ez számunkra, eperjesiek számára a legfontosabb információ" - mondta. Elsődleges jelentések szerint az vezetett az öngyulladáshoz, hogy egy klórvegyület vízzel és etilakohollal keveredett. A cégvezető hangsúlyozta, a cég fennállása óta először került sor rendkívüli eseményre. 

Forrás:SME, Új Szó