Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Továbbra is tilosban eresztik ki a szennyet

  • 2015. október 01.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

Egy használaton kívüli laktanyában ereszti le szennyét a főváros településtisztasági cégének néhány szippantóskocsija. A természetkárosításról a vállalatvezetés is tudhat, hiszen a járműveket helymeghatározóval szerelték fel.

szipppantósTermészetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést Szaniszló Sándor fővárosi önkormányzati képviselő. A pénzügyi és ellenőrző bizottság szocialista elnöke a feljelentéshez videofelvételt és fényképeket is mellékelt, amelyeken jól látható, hogy a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. szippantós járműve szeptember 14-én két alkalommal is a XVIII. kerületi Ár utca végén található egykori laktanya területén eresztette le a tartályát egy régi, engedéllyel nem rendelkező aknába. A felvételeken a vállalat tulajdonában lévő kocsi, illetve két főből álló személyzete is könnyen beazonosítható.

Videófelvétel a szippantóskocsiról a nol.nu-n >>>

– Az akna megközelítőleg sem rendelkezik a törvény által előírt feltételekkel, az oda leöntött iszap és a benne lévő bizonytalan eredetű anyagok részben vagy egészben a talajvízbe kerülnek, tovább szennyezve a Cséry-telep által korábban évekig szennyezett talajvizet – magyarázta Szaniszló Sándor, aki arra is felhívta a Népszabadság figyelmét, hogy az FTSZV járművei helymeghatározó rendszerrel vannak felszerelve, így a cégvezetésnek is tudnia kellene az esetről.

 

A cég egyébként kizárólagos jogokkal rendelkezik a lakossági szennyvíz elszállításában. A tevékenységet évi 168 millió forinttal támogatja a fővárosi önkormányzat. A történet nem előzmény nélküli. Az FTSZV szippantóskocsijai a szomszédos, XVIII. kerületi Ipacsfa utcai hulladéklerakóban 2007-től 2013 őszéig közvetlenül a földbe engedték az FKF Zrt., valamint egy magyarországi üzemanyag-kereskedéssel foglalkozó multinacionális cég veszélyes hulladéknak minősülő, egészséget károsító nehézfémeket is tartalmazó szennyvíziszapját.  A belső ellenőrzési jelentésből kiderült, hogy erről a városvezetés is tudott, ám a történtekből csak Szaniszló feljelentése után lett ügy. A fővárosi kormányhivatal ellenőrei ugyan mindent rendben találtak, de a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet a helyszínen vett hat mintából ötben veszélyes hulladéknak minősülő anyagot talált, és azonnali hatállyal bezáratta a Cséry-telepet. A főváros eddig összesen 487 tonna szennyezett iszapot vitetett el az öt év alatt odahordott 48 ezer tonnából, miközben a környezeti károk felmérésére kapott 100 millió forintot sem sikerült még elköltenie. Tarlós István főpolgármester „menesztette” Wohner Zsoltot, a cég ügyvezető igazgatóját, aki nem sokkal később a főváros másik cégénél, a Vízműveknél kötött ki. Holott az ügyvezető az iszapüzlet – általa köbméterenként 2-3 ezer forintra becsült – hasznával sem tudott elszámolni, a vállalat mindvégig veszteséges volt. A pénz útját a belső vizsgálat sem tudta követni. A rendőrségi nyomozás eredményéről nincs hír. Az ügyben mindenesetre sem a feljelentőt, sem a cégvezetőt nem hallgatták meg.

Forrás: greenfo.hu