Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több milliárdos kártérítéssel fenyegetik Várpalotát

  • 2007. december 20.
  • humusz
22 milliárd forintot, vagy annál is több kártérítést kérhet a várpalotai önkormányzattól a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, ha a helyhatóság nem vonja vissza az inotai erõmû területét érintõ változtatási tilalmát. A tilalom lehetetlenné teszi, hogy megépüljön az inotai erõmû területén a hulladékégetõ, amely az új hulladékgazdálkodási rendszer egyik fõ eleme. (Független Hírügynökség, dec. 14.)
Ha nem épülhet meg az inotai erőmű területén az égető, akkor a modern hulladékgazdálkodási rendszert megvalósítani szándékozó 168 önkormányzatból álló társulás 7.7 milliárd forintos uniós támogatástól esik el. A társulás kalkulációja szerint az eddigi, és a rendszer meghiúsulása miatti költségekkel kb. 22 milliárd forint plusz kiadása lesz az önkormányzatoknak, amit valakinek viselni kell.

A várpalotai önkormányzat része a társulásnak, és korábban hozzájárult a rendszer kiépítéséhez. Az azóta újjá alakult testület azonban változtatási tilalmat rendelt el az inotai erőmű területére.

Amennyiben hivatalosan is úgy nyilatkozik a képviselő-testület, hogy nem járul hozzá az égetőmű építéséhez, akkor jogi eszközökkel él a társulás. Szakértők jogászokkal megvizsgálják a kártérítés összegét, amely lehet, hogy a 22 milliárdot is meghaladja majd - mondta a Független Hírügynökségnek Farkas Endre, a projektiroda vezetője.