Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tízezrek tüntettek a szemét miatt Libanonban

  • 2015. szeptember 01.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

Több tízezer ember tüntetett szombaton Bejrút belvárosában a libanoni "szemétválság" kezdete óta, de nemcsak a hulladékszállítás megoldását követelték, hanem kifejezték elégedetlenségüket a korruptnak tartott egész politikai osztállyal is.

 

A helyzethez a főváros legnagyobb szemétlerakó telepének július 17-i bezárása és a szemétszállítással megbízott társaság szerződésének felmondása vezetett. A kormány pedig eddig képtelen volt alternatív megoldást találni a politikai erők közötti nézetkülönbségek miatt.

A nyáron megalakult és azóta mozgalommá fejlődött, "Bűzlötök" nevű tiltakozókampány a legnagyobb az ország történetében, és független a politikát uraló, vallási alapú pártoktól.

A tüntetés feszült légkörű, de békés volt, ám miután a tömeg szétoszlott, egy maszkos fiatalokból álló csoport a miniszterelnöki hivatal elé ment, meggyújtotta az ott lévő szemetet, és megdobálta a rendőröket. A rohamrendőrök szembeszálltak velük, szétkergették őket, és őrizetbe vettek közülük néhányat.

Hasonló, szintén erőszakba torkolló, de kisebb tüntetések voltak Bejrútban a múlt hétvégén is. A politikai erők közötti nézeteltérés megbénítja a libanoni parlament és a kormány munkáját. Ezt az állapotot jól szemlélteti, hogy a képviselőknek tavaly május óta nem sikerült államfőt választaniuk. Július végén Tammam Szalám miniszterelnök ismét kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a kormány bénultsága továbbra sem szűnik meg, és nem találnak megoldást a szemét elszállítására.

Forrás: Hír24.hu