Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tíz lépés a fenntarthatóbb mindennapokért

  • 2016. szeptember 05.
  • PKata

zöldföld_logoEgy Földünk van, de jelenlegi életmódunk mellett ez nem elég. Idén augusztus 8-án jött el a túlfogyasztás napja. Mindazzal, amit holnaptól év végéig fogyasztunk, már a bolygó tartalékait éljük föl. Itthon egy évben 1,3 Magyarországnyit fogyasztunk, ha pedig mindenki úgy élne, ahogy mi, akkor 1,7 Földre lenne szükségünk. De csak ez az egy van. Ráadásul a Föld éghajlata melegszik, olvadnak a gleccserek, emelkedik a tengerszint és az időjárási szélsőségek (aszály, ciklonok, áradás) is egyre gyakoribbak. Mi a közös ezekben? Többek között az, hogy bolygónk legszegényebb rétegeit sújtják a legerősebben, akik így egyre nehezebben tudnak élelmiszert termelni, veszélyeztetve ezzel a célt, hogy 2030-ra teljesen felszámoljuk az éhezést. Pedig tehetünk ez ellen. Már kis odafigyeléssel is képesek lehetünk nagy változást elérni. Kövessük hát a FAO tanácsait!

A jó hír, hogy ennek nem feltétlenül kell így történnie. Ehhez azonban csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást, megbecsülni természeti erőforrásainkat, és kevesebb energiát használni, vagy előnyben részesíteni a megújulókat. Apró változásokkal a mindennapi rutinunkban megálljt parancsolhatunk a klímaváltozásnak. Tegyük hát meg az első lépést, és a ”#WFD2016” hashtag használatával mutassuk ezt meg másoknak is!

 

Ügyeljünk a vízre

Egy 5-10 perces zuhanyzással a teleengedett fürdőkád helyett rengeteg víz megtakarítható. Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, alig egy liter vizet használunk el, ha azonban közben is folyatjuk, akár 6 literrel is nőhet a fogyasztásunk. Érdemes figyelni a csöpögő csapra, nem is hinnénk, de 11 ezer liter víz is elfolyhat így egy év során.

 

Étkezzünk változatosan!

Húsmentes nap beiktatása hetente legalább egyszer nem jelenthet nagy gondot. A szárazhüvelyesekkel (bab, borsó, lencse) teljes értékű ételt kapunk, miközben az ökolábnyomunk (pl. a vízfelhasználás) kisebb lesz. A FAO számos receptötlettel és az idei Hüvelyesek nemzetközi éve kapcsán érdekességekkel is segít ebben.

 

Előzzük meg a talaj- és vízszennyezést

Ügyelve a hulladékra és környezetbarát tisztítószerek használatával megóvhatjuk a talajt és a talajvizet a káros vegyszerektől és más szennyezéstől.

 

Válasszuk a szabálytalan zöldséget

Nem baj, ha egy gyümölcs vagy zöldség nem teljesen szabályos és főleg nem indok arra, hogy kidobjuk. Pedig sokszor épp ez a sorsuk, miközben az ízük ugyanolyan, ha nem jobb, mint szabályos társaiké.

 

Ne vezessen meg a címke

A csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő nem ugyanazt jelenti. A szavatossági idő lejárta sok élelmiszer esetében nem zárja ki, hogy az ne lenne még biztonsággal fogyasztható. Hagyatkozzunk a józan észre és az érzékeinkre!

 

Kevesebb műanyag

Kerüljük a túl sok csomagolásba bújtatott élelmiszereket, és vásárláskor vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot. A műanyag poharak és palackok helyett válasszunk tartósabb megoldást.

 

Élelmiszertárolás okosan

Előfordul, hogy túl sok mindent zsúfolunk be a hűtőbe vagy a spájzba. Ilyenkor rendezzük úgy, hogy a korábban vásárolt vagy rövidebb szavatosságú élelmiszerek legyenek inkább szem előtt. Amit már megbontottunk, tegyük visszazárható tárolóba, hogy tovább frissek maradjanak, és ne menjenek bele bogarak.

 

Nincs baj a maradékkal

Túl sokat főztél? Semmi gond! Lefagyaszthatsz belőle kisebb adagokat, vagy készíthetsz belőle valami mást. A legtöbb étteremben fél adagot is lehet rendelni, vagy a maradékot el is lehet csomagoltatni. Előbbit választva nem csak az élelmiszer-pazarlásra figyelsz oda, hanem a pénztárcádra is.

 

Válasszuk a helyit                  

A helyi termék vásárlásával a környező termelőket és vállalkozásokat támogathatjuk, és az alacsonyabb transzportigény kisebb ökológiai lábnyomot is jelent.

 

Bánjunk tudatosan a hulladékkal

Próbáljuk csökkenteni az általunk megtermelt hulladék mennyiségét, és válogassuk szelektíven a szemetet, amit már biztos nem tudunk újra felhasználni. A szemét bizonyos része azonban speciális bánásmódot igényel: elemek, akkumulátorok, festékek, mobiltelefonok, gyógyszerek, egyes vegyszerek, tintapatronok stb., ezek különválogatás nélkül károsíthatják a környezetet, bekerülhetnek természetes vizeinkbe.

 

Fel kell hagynunk a pazarlással

Nem véletlenül tartja több közgazdász az ivóvizet a 21. század aranyának, vagy olajának az ivóvizet. A számunkra természetes anyag ugyanis mindinkább megcsappan, a túlfogyasztás, a szennyezés következtében. Magyarország vízkészletei ugyan jónak mondhatók, ám ez nem jelenti azt, hogy már a közeljövőben nem kell szembenéznünk egy korábban elképzelhetetlen válsággal és annak minden negatív következményével.

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/tiz-lepes-a-fenntarthatobb-mindennapokert/