Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tervezett cementgyárról is szavaznak vasárnap

  • 2006. április 08.
  • humusz
Helyi népszavazáson nyilvánít véleményt Komárom-Esztergom megye négy településének 32.000 szavazója a Holcim Zrt. Nyergesújfaluba tervezett új cementgyárának megépítésérõl. A szavazásra az országgyûlési képviselõválasztással egyidejûleg, vasárnap kerül sor. A szavazók a cementgyár ügyérõl külön szavazólapot kapnak, amelyet a másik lappal együtt kell bedobniuk az urnába.
 

A Holcim tervei szerint a 63 milliárd forintos, zöldmezős létesítmény kiváltaná az elöregedett lábatlani üzemet és az ott foglalkoztatott 230 fő átvétele mellett 52 új munkahelyet teremtene. A beruházást már bejelentéskor hevesen ellenezték a lakók, először Táton, ahol a 4500 szavazásra jogosultból 2800-an aláírásukkal tiltakoztak a cementmű megépítése ellen, mivel környezetszennyezőnek vélik. A létesítmény a falu lakóövezetként kijelölt területének határában épülne, és a cementgyártáshoz hulladékok égetését is felhasználná.

A lakossági tiltakozás hatására Tát képviselőtestületének valamennyi tagja megszavazta, hogy a községben véleménynyilvánító népszavazást írjanak ki, amelyet április 9-én tartanak. A kezdeményezéshez csatlakozott Esztergom, Mogyorósbánya, Tokod. A cementgyárról népszavazást tartanak továbbá április 23-án Tokodaltárón és május 14-én Nyergesújfalun. A nyergesújfalui képviselőtestület hozzájárult a cementgyár építéséhez, a népszavazáson azt kérdezik a lakosságtól, egyetért-e ezzel a döntéssel.
A cementgyár ellen tiltakozó önkormányzatok egy része ügyfélként is bejelentkezett a környezetvédelmi engedélyezési eljárásba, kérve, hogy véleményüket vegyék figyelembe. A Környezetvédelmi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese korábban elmondta, a folyamatban lévő vizsgálatot a népszavazás nem befolyásolja. A Holcim Rt. elsődleges hatásvizsgálatának megfellebbezése után az ügyben másodfokon a felügyelet felettes szerve határoz. Ha a fellebbezés benyújtói a döntéssel elégedetlenek, bírósághoz fordulhatnak.

A tiltakozók azzal érvelnek a beruházás ellen, hogy nem lehet új légszennyező forrást telepíteni Esztergom-Párkány-Dorog térségébe, ahol a szálló por kibocsátása jelenleg is határérték felett van, és kiugróan magas a tüdő és érrendszeri megbetegedések száma. Az új létesítményt egyébként csupán hét kilométer választaná el a dorogi Onyx-tól, amely az ország legnagyobb veszélyeshulladék-égetője. A Holcim Zrt. a térség lapjaiban indított sajtókampányában elmondta, hogy Európa legkorszerűbb cementgyárát építenék fel, ahol lakossági tanácsadó testület ellenőrizhetné a kibocsátási adatokat és a közúti terhelés csökkentésére vasúti terminált építenének. A Holcim ezen felül 300 millió forintos támogatást ígért Nyergesújfalunak és térségének.

Forrás: GREENFO