Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tányéron hagyott javak

  • 2013. július 29.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az Európai Bizottság szerint évente 89 millió tonna élelmiszer végzi a kukákban. Ez a tetemes mennyiség jelentős hatást gyakorol környezetünkre az üvegházgáz-kibocsátással, területhasználattal, vízhasználattal és a vegyi anyagok hatásával, ezért csökkentését az Európai Bizottság új céljául tűzte ki.

Mára emberi létezésünk egyik fő jellemzőjévé vált a szemét és hulladék termelése, mely folyamat teljesen idegen a természetben. A növények és az állatok is termelnek hulladékokat, a különbség azonban az, hogy a mi körforgásunk csonka, nem tér vissza a rendszerbe. Mi, ha hulladékaink gyűjtéséről és kezeléséről nem gondoskodunk, a környezeten túl saját egészségünket is kockára tesszük.

Az Európai Bizottság egy másik tanulmánya alapján, Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik, vagyis fejenként(!) 180 kiló. A KSH szerint 2010-ben fejenként átlagosan több mint 160 000 Ft-ot költöttünk szigorúan csak élelmiszerekre, melynek tizedét azután ki is dobtuk. Ez egy 4 fős család esetében már évi 64 000 Ft pénzkidobással egyenértékű…

Az élelmiszer hulladékok jelentős hatást gyakorolnak környezetünkre, hiszen már előállításukhoz is rengeteg természeti erőforrásra és jelentős környezeti terhelésre volt szükség. Kidobásukkal mindezt az egyébként is környezetterhelő tevékenységet tesszük teljesen feleslegessé, arról nem is beszélve, hogy nem megfelelő hulladékkezelés esetén még veszélyes gázokká is bomolhatnak, ezzel fokozva az üvegházhatást. 

élelmiszer hulladék 21

A közvélemény-kutatás célja, hogy ötleteket gyűjtsön egy azonnali akcióhoz, amellyel az élelmiszer hulladékok mennyiségét csökkenteni lehetne, ezáltal elérve erőforrásaink hatékonyabb felhasználását.

Ez a kutatás fog alapot adni a Fenntartható élelmiszer című nyilatkozathoz, mely még idén megjelenik. Az angol nyelvű kérdőív az alábbi linken elérhető 2013. október 1.-ig

Nemrég New York állam is kimutatta szándékát az élelmiszer-hulladékok csökkentésére, amikor is bevezették ezen hulladékok lakossági gyűjtését. A hasznosítás itt üzemi komposztálás lesz, melynek során biogázt és komposztanyagot lehet előállítani. 

Korábban megjelent Élelmiszer hulladékok begyűjtése és hasznosítása című írásuk végén egy csokor tippet találsz arra vonatkozóan, hogyan csökkentheted az általad termelt élelmiszer hulladék mennyiségét; ezen felül pedig majd' 100 spórolási tippet szedtek össze hulladék, energia, víz, áram és közlekedés témakörben, melyet az alábbi oldalon találsz.

Forrás: Öko-Pack