Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lombkomposztálás az ELTE-n

  • 2012. december 19.
  • juci

A Vezér Hallgatói Egyesület az ELTE EKSZ intézményi fenntarthatósági program gesztorszervezeteként 2008 őszén vezette be a kollégiumi komposztálást az ELTE Vezér úti Kollégiumában. Azóta a program folyamatosan fejlődik, és az idei Nulla Hulladék Hét keretében újabb lelkes egyetemisták csatlakoztak a programhoz.

Az ELTE-n kísérleti jelleggel 2008-ban a Vezér úti Kollégiumban indult meg a konyhai hulladék komposztálása. Itt azóta több, mint két tonna komposzt keletkezett, amelyet a kollégium hallgatói helyben hasznosítanak. A konyhai komposztálás azóta több más kollégiumban is beindult (ELTE Nándorfejérvári úti Kollégium) és a szervezők reményei szerint hamarosan az összes kollégiumban lehetőség nyílik a konyhai zöldjavak komposztálással történő hasznosítására.

ELTE komposztA komposztálás egy másik fontos szektora a lombkomposztálás. Az ELTE kertjei jelentős kertterületekkel rendelkeznek, ahol évről évre nagy mennyiségű falevél hullik le, és egyre nagyobb igény mutatkozik ennek szakszerű komposztálására. Az ELTE EKSZ aktivistái több helyszínen kezdték meg a program kiépítését (ELTE Vezér úti Kollégium, Nagytétényi úti Kollégium, Ajtósi Dürer sori Kollégium, Eötvös Collegium, Nándorfejérvári úti Kollégium), de folyamatos kapacitáshiánnyal kellett szembesülniük. A Humusz Szövetség Zöld Forrás pályázatának köszönhetően idén a Nulla Hulladék Hét programsorozat keretében a szelektív hulladékgyűjtő bemutatókon kívül kertrendezési, komposztálási akciókat, bemutatókat is szerveztek (aprítás, darálás) és több új komposztkeret is felállításra került. A komposztkapacitás bővítésén és a szemléletformáláson túl az akció nem titkolt célja volt az önkéntesek bevonása, aktivizálása, a komposztálási ismeretek átadása az újonnan csatlakozóknak.

A program időpontja, helyszínei

ELTE Vezér úti Kollégium: 2012. november 24.
ELTE Nagytétényi úti Kollégium: 2012. november 24.
ELTE Eötvös Collegium: 2012. november 28.
ELTE Bárczi István Gyógypedagógiai Kar: 2012. november 28.
ELTE ELTE Nándorfejérvári úti Kollégium: 2012. december 1.

A falevél összegyűjtése közben tapasztalatot cseréltünk, beszélgettünk a komposztálás alapjairól és szakszerűen elhelyeztük az anyagokat a gyűjtőkben. Több helyszín egyben komposztálási kísérleti telep is, ennek alapjait is ismertettük a jelentkezett önkéntesekkel. Mivel a keletkező humuszt nem az intézmény kertészei kezelik hanem a hallgatók, így a teljes folyamatra kitekintésük lesz és látják a munkájuk eredményét is.

A program folytatása

A komposztálás a már megkezdett helyszíneken folyamatos, a továbbiakban cél a keretek számának növelése és az erre igényt tartó karokon és kollégiumokban új helyszínek bevonása.                                     

 Mudra Viktória
ELTE EKSZ intézményi fenntarthatósági program
programvezető

 

VM logo

 

A program  a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósulhatott meg.