Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkoznak a Nulla Hulladék Hálózat tagjai

  • 2013. december 03.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Bodrog Egyesület

A Bodrog Egyesületet 2001-ben  lelkes környezet- és természetbarátok alapították Bodrogolasziban. Az egyesület minden évben aktívan szervezte közcélú programjait.

Az Egyesület 2011-ben az alábbi tevékenységeket végezte:

- szervezetfejlesztés
Egyesületünk tagjai és az egyesületen kívüli érdeklődők számára továbbképzéseket szerveztünk: egészséges életmód, Európai Uniós ismeretek, gyalogos túravezetési ismeretek és pályázatírás témakörökben.
- természet- és környezetvédelem 
A Bodrogolasziban lévő székhelyünk mellett a Bodrog-parton számos illegális szemétlerakó-helyet számoltunk fel, elvégeztük az egyesületünk által kialakított tanösvény karbantartását és a környék parlagfű-mentesítését. Megemlékeztünk a környezetvédelem jeles napjairól, valmint Bodrogolasziban és Hajdúböszörményben szemléletformáló előadásokat tartottunk.
- környezeti nevelés 
A Bodrog folyó partján lévő székhelyünkön nyári táborokat szerveztünk iskolások számára. A rekreáció mellett a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése, a Zemplén-hegység és a Bodrog-ártér természeti és kulturális értékeinek a megismertetése volt a cél. Hajdúböszörményben a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskolával erősítettük az kapcsolatot. Az intézmény tanulóinak szakköri foglalkozásokat tartottunk, többször vendégül láttuk őket Bodrogolasziban. Túrák, kirándulások, táborok és környezetvédelmi előadások szervezésével aktívan részt vettünk az oktatási intézményben folyó, Halmozottan Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Programjában.
- természetjárás 
Székhelyünk kedvező földrajzi fekvése miatt kiválóan alkalmas gyalogos, kerékpáros és vízi túrák rendezésére, így egyesületünk egyik legnépszerűbb tevékenysége a természetjáró túrák szervezése. Lehetőségeinket a 2010-2011-es évben is igyekeztünk kihasználni, például a Zemplén-hegységben.

- nyertes projekt
A Wesselényi Közalapítvány támogatásával (120.000 Ft) többször szerveztünk autóbuszos természetjáró kirándulást. Jártunk a Zemplén mellett, a Bükkben, a Mátrában és az Aggteleki Karszthegységben is. Augusztusban pedig Királyerdőn tettünk háromnapos gyalogtúrát.
- teljesítménytúrák 
A természetjárás sportos változata a teljesítménytúra. Ennek a mozgásformának tagjaink közül többen is hódolnak és fáradoznak a népszerűsítésén. 2011-ben az alábbi hazai teljesítménytúrákon vettünk részt: Téli Mátra, Népek Tavasza, Mátra Bérc, Egri Bükk, Vigyázó, Less Nándor, Bükk 50, Cserhát 50 és a Zemplén Csúcsain.
-civil kapcsolatok 
Áprilisban képviseltettük magunkat a Természet- és Környezetvédő Szervezetek Országos Találkozóján. Erősítettük a már meglévő kötelékeket a Zöld Körrel, a Magyarországi és az Erdélyi Kárpát Egyesülettel, a Magyar Természetbarát Szövetséggel és a Teljesítménytúrázók Társaságával, de gyümölcsöző kapcsolatot alakítottunk ki a szlovákiai Bence Egyesülettel is.
-nyertes projekt 
Szintén áprilisban, egyesületünk szervezésében, NCA támogatással (1500.000 Ft) 10 fő aktivista tanulmányútra és tapasztalatcserére Írországba utazhatott.

Tatár Antal