Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeres a Komposztáló kerület program

  • 2008. december 02.
  • humusz
November 22-én komposztládákat osztottak a II. kerületieknek. Az akció része annak a helyi, kerületi programnak, amit azért indítottak, hogy a kertekben keletkezõ zöldhulladék ne a kukákba kerüljön, hanem helyben hasznosuljon.
Eleőd-Faludy Gabriella komposztmester irányításával a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület koordinálja a programot az önkormányzat megbízásából.

– A kertben lehulló leveleket, a lenyírt füvet, a konyhából kikerülő zöldség-, gyümölcs­maradványokat nem szabad hulladéknak tekinteni, sokkal inkább zöld javaknak, hiszen ezek számos értékes tápanyagot tartalmaznak. A zöldhulladékból előállított komposzt olcsó és környezetbarát módja a talajerő fokozásának, visszaforgatásával az egyébként rosszabb minőségű föld is termővé válhat – mondta el Eleőd-Faludy Gabriella a Helyi Témának.

A SZIKE előadásokat is tart, ellenőrzi a ládák szakszerű használatát, és a kerületi rendezvényeken is folytat felvilágosító munkát. Évente két alkalommal, ősszel és tavasszal ládákat és lombkomposztáló rácsokat osztanak, melyeket előzetes igénylés alapján, a megbízási szerződés megkötése után térítésmentesen haza lehet vinni. A komposztálók használatával 20-30 százalékkal kevesebb kommunális hulladék kerül a kukákba.

– Az önkormányzat tavaly hétmillió forintot különített el erre a célra, amit az FKF Zrt.-től kapott kétmillió forinttal egészítettek ki – ismertette Jóvér György, a Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Iroda vezetője. – Az idei költségvetéshez már az FKF Zrt. is hozzájárult anyagilag, így 2008-ban kilencmillió forint volt a keret. Ebben az évben eddig 298 igénylő 417 ládához jutott. 2009-re eddig 141 jelentkezőnek 200 darabkomposztálót jegyeztek elő.

A kedvező lakossági fogadtatás alapján az önkormányzat mindenképpen folytatni szeretné az akciót, jövőre az ideihez hasonló nagyságrendű összeget különítenek el a programra.

 A programra jelentkezni, vagy komposztálási tanácsot kérni Eleőd-Faludy Gabriella telefonszámán lehet: 06-30/544-8779 (hétköznap 9–15 óráig), e-mail cím: [email protected]Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges , honlap: www.szike.zpok.hu.

 

 

Forrás: Helyi Téma