Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rémvideó és gondolatok a szívószálról

  • 2017. február 24.
  • PKata

szivószál1Tudjuk, hogy az óceánok tele vannak műanyaggal, veszélyeztetve a vízi élőlények egészségét, sokszor az életét is. Közösségi oldalakon a héten sok megosztást kapott egy olyan videó, melyen egy teknős az orrába fúrodott szívószállal látható. Az eset kapcsán Tóth Andrea, a zero-hulladék blog gazdája írt a szívószálakról és arról, hogy mivel válthatjuk ki a műanyag változatot.

"A szívószál egy rövid csövecske, melyen át szájon át történő szívással ital fogyasztható. Legkorábbi fajtáit szalmaszálból készítették. A szívószál egyik végét a szájba, másik végét az italba kell helyezni, és szívás hatására a légnyomás a szájba préseli az italt. Az első szívószálat a sumérok készítették és sörivásra használták. Az argentin nép és dél-amerikai szomszédai matétea vagy tereré fogyasztásához egy hasonló, fémből készült, bombillának nevezett eszközt használnak, mely egyrészt szívószálként, másrészt a tea rostjainak szűrésére szolgált. A modern szívószálat (mely papírból készült - a szerk.) 1888-ban szabadalmaztatta Marvin Stone.

 

A korai papír szívószálaknak szűk átmérője volt, hasonló a fűszáléhoz. Általában kettőt használtak egyszerre, hogy hatékonyabb legyen a folyadék szájba juttatása. A újabb műanyag szívószálak nagyobb átmérővel készülnek, egy is elegendő az iváshoz. A polipropilénből készült szívószálak erősek és újrahasználhatóak...."

Itt álljunk meg egy pillanatra:

A gyerekeim nagy szívószál fogyasztók voltak, mindent azzal ittak, még a kakaót is. Tapasztalatból mondom, hogy igen, valamennyire újrahasználható, de műanyag lévén nagyon nehéz rendesen tisztán tartani, így pár használatot követően mindig kidobásra kerültek. Ráadásul még a szelektív gyűjtőbe sem tudtam dobni, mivel nem lehetett rendesen kimosni. A műanyag szívószál NEM újrahasznosítható.

Alig vártam hogy elfogyjon, és beszerezhessem a rozsdamentes acél szívószálainkat, amihez egy tisztító kefe is járt.

szívószál2

A gyerekek imádják. Könnyű tisztítani, és még szép is. De óvatosan használjátok, mert egy hevesebb mozdulat megsértheti a használó száját, ahogy ez a nagyobbik fiammal meg is történt. Ez a 4 db tökéletesen elegendő, szerintem jó pár évig ki fog szolgálni bennünket.

A történelmi visszatekintés szerint, a műanyag és egyben nemcsak veszélyes, de erősen környezetszennyező változata, csupán az 1960-as évek Amerikájában jelent meg. Egészen addig a sorozatgyártott papír szívószál uralta a piacot. És bár a műanyag szívószál hatalmas sikereket ért el a rendkívül változatos kialakítása, formái, színei, méretei miatt, ettől még nem lett környezetbarátabb.

Mára egyértelműen látszik mekkora veszélyeket rejteget magában (az alábbi videót csak erős idegzetűeknek ajánlom).

Egyébként maga a szívószál a történelmi feljegyzések szerint, közel 2000 évre tekint vissza, azonban ezek a szívószálak mind valamilyen természetes anyagból vagy fémből készültek. A papír szívószál sorozatgyártásának ötlete és megvalósítója volt Marvin Stone.

Úgy látszik ismét őseinkhez nyúlunk vissza, amikor nemet mondunk a valóban veszélyes műanyag szívószálakra, és a természetes vagy tartós fém (rozsdamentes acél) szívószálakat választjuk. Amikor én választás elé kerültem, akkor kimondottan azért döntöttem a rozsdamentes acél változat mellett, mert ez teljesen hulladékmentes és tartós alternatív megoldást nyújt. Azonban választhattam volna papír, bambusz, szalma, esetleg lebomló műanyag (na ez az utolsó volt a listán, mert mégiscsak műanyag), sőt akár üveg szívószálak közül is. Úgy érzem jól döntöttem.

 

Szöveg és képek forrása: http://zero-hulladek.blogspot.co.uk/2017/02/a-szivoszal-egy-rovid-csovecske.html