Rekordfogású ártér takarítással köszöntötték a tavaszt a petkalózok

  • 2024. március 11.
  • kovacseszter

A Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyása alatt, Vásárosnamény közelében, a tiszaszalkai kanyarban, Natura 2000-es területen rendezte meg a PET Kupa Egyesület a hagyományos rügyfakadás előtti folyótisztítási akcióját. Közel 40 petkalóz, köztük a PET Kupa versenyeken évek óta részt vevő, mindenre elszánt csapattagok tisztították meg a Szipa-főcsatorna alatti ártéri erdőt.

Habár a decembertől folyamatosan érkező árvizek miatt a sár megnehezítette a munkát, a negyedik alkalommal megrendezett hulladékszedés mégis rekordot döntött: 1,5 tonna szennyező anyagtól mentesítették az árteret 2 nap alatt. Kutatási céllal egy körülhatárolt mintaterület szennyezettségét is felmérték, ahol 35 kategóriába sorolva történt meg a folyami hulladékok összegyűjtése.

2024. március 2-3-án immár negyedik alkalommal szervezett kétnapos ártér tisztító akciót a PET Kupa Egyesület. 2018, 2019 és 2020-ban a tiszaszalkai kanyarban hosszú évek alatt felhalmozódott hulladékot gyűjtötték és szelektálták az önkéntesek, így érve el azt, hogy az újrahasznosításra alkalmas anyagoknak több mint a 60%-át sikerült körforgásban tartaniuk. Minden alkalommal 1 tonnányi szennyező anyag került ki erről az ártéri területről. 2024-ben azonban rekord mennyiségtől, 1,5 tonnányi hulladéktól sikerült megszabadítani a tiszaszalkai kanyar 1 folyamkilométeres szakaszát, néhol a folyótól több mint száz méter távolságra is.

Az összegyűlt mennyiség legnagyobb részét, majdnem 90%-át PET-palackok adták, ugyanakkor meglepő eredmény, hogy a területről összesen 7 zsáknyi, 60 kg össztömegű üveget sikerült összegyűjteni, ami messze elmarad a “megszokott” felső-tiszai arányoktól. Végül összesen 59 PET-bálába lett összepréselve a körforgásba visszaforgatható hulladék.

Sajnos nem minden hulladék menthető meg: az olajjal, festékkel vagy más anyaggal szennyezett hulladékok ezúttal is a kommunális zsákokba kerültek. Ide tartozik minden máshova nem besorolható tárgy is, úgy mint a papucsok, cipők, játékok és egyéb nem újrahasznosítható anyagok.

Ugyanaz a mérés – 6 év különbséggel

2018-ban kutatási céllal a Natura 2000-es ártéri területen egy 10 méter x 25 méteres mintaterületet határoltak le az önkéntesek, amin belül minden hulladékot összegyűjtöttek és 35 kategóriába soroltak. A kijelölt mintaterületen összesen 3039 darab szennyező anyagot találtak.

A mennyiségi toplista élén a 0,5 liternél nagyobb űrtartalmú PET-palackok végeztek, ezt a kisméretű polisztirol darabok követték.

Ugyanezen méretű területet vizsgálva idén a kisméretű polisztirol darabokból volt a legtöbb, míg a dobogó 2. helyére csúsztak a 0,5 liternél nagyobb űrtartalmú PET-palackok. A kijelölt területen összesen 722 darab szennyező anyagot találtak.

Érdekesség, hogy a teljes területre jellemző adat itt is megmutatkozott: összesen egy darab üveghulladékot találtak, és a fém mennyisége is sokkal kevesebb volt a vártnál.

Az adatok összehasonlítása és részletes elemzése további feladat lesz, hiszen 2018-ban a területen fellelhető mennyiség több évtizede is ott lehetett, míg a mostani adatok az elmúlt 6 év “hulladéktermését” mutatták meg. Ebből az időszakból már ismert az árhullámok mennyisége, időbeli hossza, tetőzése. A PET Kupa Egyesület a kutatási program folytatását tervezi, így néhány év múlva konkrét következtetéseket lehet majd levonni az ártéri terület szennyeződésének mechanizmusáról és összefüggéseiről.

A PET Kupa Egyesület köszönetét fejezi ki a főtámogató Energiaügyi Minisztériumnak, a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóságnak a válogatás helyszínének biztosításáért, illetve a hulladék logisztikában és a bálázásban nyújtott hathatós segítségért. A hulladékkezelésben kiemelt szakmai partner a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és az ÉAK Nonprofit Kft. Az eszközök vízi szállításában és a vízimentés biztosításában a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület nyújtott segítséget.

A PET Kupa Egyesület folyamatosan várja önkéntesek jelentkezését, amit az űrlap kitöltésével lehet megtenni. Aki pedig megmérettetné magát és csapatát egy PET Kupa versenyen, az 2024. március 18-ig még nevezhet az V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupára:

Fotóválogatás // PET Kupa Egyesület

Bővebb információ és sajtókapcsolat:

Doró Viki, [email protected], 06 30 343 5394

Forrás: greenfo.hu