Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Népszavazásra készül Pusztazámor

  • 2007. március 01.
  • humusz
incineration_120Helyi népszavazásra készül a Pest megyei Pusztazámor, ahol március 4-én, vasárnap arra adhatnak választ a helybéliek, hogy települhessen-e nagy szennyvíziszap-lerakó a falu határába, vagy sem - közölte Pátrovics Benedek, a település polgármestere hétfõn az MTI-vel.
Az 1100 lelket számláló község polgármestere elmondta: a hulladéklerakásra specializálódott cég megkeresésére vetődött fel a kérdés, hogy a közelben megvalósulhasson a Csepelen épülő óriás szennyvíztisztítóban majdan keletkező iszap elhelyezésére, megsemmisítésére egy modern, környezetbarát telep. Az ilyen beruházással kapcsolatban az eddigi tapasztalatok kedvezőek, mert Pusztazámoron működik a főváros kommunális hulladékának nagy részét befogadó lerakó, aminek létesítésére 1993-ban szintén helyi népszavazás mondott igent. A telep jól működik, s a beruházó a befogadásért cserébe iskolát, óvodát épített a falunak és a település valamennyi utcája aszfaltburkolatot kapott - tette hozzá.

A falu működtetéséhez több pénzre van szükség, ami egy újabb telep építése kapcsán folyhatna be az önkormányzat kasszájába. Ezért a helyi képviselő-testület megszavazta a szennyvíziszap-telep elvi befogadását; magára a beruházásra most írt ki közbeszerzési pályázatot a Fővárosi Önkormányzat. A végleges döntéshez azonban a helyi lakosság beleegyezésére is számít a testület, ezért lesz népszavazás. Amennyiben a szavazatra jogosult 800 lakosnak legalább 50 százaléka, plusz egy fő leadja voksát, úgy érvényes lesz a szavazás. Az eredményességhez arra van szükség, hogy a szavazók több mint 50 százaléka egy véleményen legyen - hívta fel rá a figyelmet Pátrovics Benedek.

Thumor Enikő, az Egészséges Zámorért Értékmegőrző Társaság aktivistája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a civil szervezet ellenzi a telep építését. Álláspontjuk szerint a kiszárított iszap elégetése során olyan, dioxin nehézfémet tartalmazó gázok kerülhetnének a levegőbe, amelyek károsítanák az itt élők egészségét, veszélyeztetnék az élővilágot.

forrás: MTI, MNO