Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem nő a Győri Hulladékégető kapacitása

  • 2007. november 14.
  • humusz

burning_120Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség – mint elsõ fokú hatóság – elutasította a Gyõri Hulladékégetõ Kft. kapacitásának 8000 tonna/év-rõl 10 000 tonna/év értékre való bõvítésére vonatkozó engedélykérelmét.

potenciális környezeti kockázatot jelentene az üzemi területen lévő felszín alatti szennyezés elmozdulása miatt. A felülvizsgálatban ugyanis nem bizonyított egyértelműen, hogy nincs hidraulikai kapcsolat az ipari víztermelő kút és a telephelyen lévő szennyezés között. A szennyezés teljes felszámolására a kármentesítés folyamatban van. Ennek befejezéséig ill., a környezeti kockázat fennállásáig a felügyelőség nem engedélyezi a kapacítás bővítését. A hatósági eljárásba szakhatóságként bevont közegészségügyi hatóság sem járult hozzá a tevékenység volumenének növeléséhez.

Ugyanakkor az elsőfokú hatóság a Győri Hulladékégető Kft. által eddig is folytatott tevékenységhez (veszélyes és nem veszélyes hulladékok ártalmatlanítása és az ehhez kapcsolódó előkezelés) – a levegővédelmi és a hulladékkezelési engedély felülvizsgálatát is elvégezve – egységes környezethasználati és egyben környezetvédelmi működési engedélyt adott ki. Az eljáró hatóság a környezetvédelmi felülvizsgálati dokumentáció alapján megállapította, hogy a Kft. tevékenysége megfelel az elérhető legjobb technika kritériumainak, így az elégetett hulladékok mennyiségére vetített földgáz és villamos energia felhasználás csökkent, a technológiai kibocsátási határértékeket a cég betartja, a talajon és a növényzeten kimutatható változások nincsenek, csökkent a vízfelhasználás, a salakkezelés korszerű, a többféle segédanyag használatából sem származott környezetszennyezés. A telep napi járműforgalma 5-8 teherautó/nap, így a céghez kötődő közúti forgalom nagysága (és a kísérő légszennyező anyag kibocsátás is) elenyésző az útvonal teljes forgalmához képest. A hulladékégető üzem nem védett területen található, az üzem működése természetvédelmi érdeket nem sért. A felügyelőség által 5 évre kiadott engedély szigorú környezetvédelmi előírások, feltételek betartását írja elő az üzemeltető részére.

A Kft. ügyeiben kiadott elsőfokú határozatok nem jogerősek - áll az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tegnap kiadott közleményében.
Forrás: Greenfo, Észak-dunántúli KTVF