Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem dobhatják ki a lejárt ételt a francia boltok

  • 2016. február 08.
  • PKata

élelmiszer_hulladék

A francia élelmiszerbankok és a segélyszervezetek nagyon örülnek a legújabb törvénynek, amely szerint a nagyáruházaknak el kell adományozniuk a megmaradt élelmiszert - írja a Guardian. A világon elsőnek Franciaországban tiltották meg, hogy a nagyáruházak kidobják vagy megsemmisítsék az el nem adott, de még jó minőségű élelmiszert. Ehelyett arra buzdítják őket, hogy karitatív szervezeteknek vagy élelmiszerbankoknak adományozzák a megmaradt ennivalót. Ezáltal évente több millió adagnyi ingyen ételt adhatnak a rászorulóknak a szervezetek.

 

Az ötlet eredetileg a szegénység ellen küzdőktől, az egyszerű vásárlóktól és azoktól származik, akik ellenzik az ételek elpocsékolását. Az állampolgárok kampányát egy petíció követte, amelyet Arash Derambarsh indított el. A francia nemzetgyűlés decemberben fogadta el a tervezetet. A kezdeményezés támogatói azt szeretnék elérni, hogyha a jövőben az Európai Unió is bevezetne egy hasonló szabályozást.

A szupermarketeknek azt is megtiltották, hogy direkt túl sokáig tartsák az üzletben az élelmiszert és megvárják, amíg megromlik. Ezzel azt próbálták megakadályozni, hogy a rászorulók - a munkanélküliek, hajléktalanok és diákok - éjszaka kiválogassák az üzletek melletti kukákból a még jó ételeket és megegyék azokat. Korábban nagyon sok olyan élelmiszert lehetett találni, ami teljesen jó volt, csak kidobták, mert hamarosan lejárt a szavatossága. 

 

élelmiszer_hulladék2

 

Most azonban változott a helyzet: azoknak az üzleteknek, amelyek 400 négyzetméternél nagyobb területűek, szerződést kell kötniük a karitatív szervezetekkel. Ha nem teszik meg, akkor különféle büntetésre számíthatnak: a pénzbüntetés mellett (amely összege akár 75 ezer euró is lehet) 2 éves börtönbüntetést is kiszabhatnak. 

A francia élelmiszerbankok szövetségének vezetője, Jacques Bailet nagyon örült a szabályozásnak. Szerinte emiatt egyre több szupermarket fogja eladományozni a megmaradt élelmiszert. „Mivel a nagyobb üzleteknek alá kell írniuk egy szerződést a szervezetekkel, sokkal nagyobb mennyiségű és változatosabb étel jut el hozzánk. Jelenleg viszonylag kevés a hús, valamint a friss gyümölcs és zöldség mennyisége, s a szabályozás várhatóan ezen is segíteni fog."

Bár az élelmiszerbankok és a karitatív szervezetek támogatják a szabályozást, számos kihívással kell szembenézniük. Újabb önkénteseket toboroznak, s szükségük van teherautókra, hűtőkre és raktárokra azért, hogy a megnövekedett élelmiszermennyiséget tudják raktározni és szállítani. Ezek a tevékenységek már az ő felelősségi körükbe tartoznak. A francia élelmiszerbankok eddig 100 ezer tonna élelmiszert kaptak, amelyek közül 35 ezer tonnát adományoztak a szupermarketek. Bailet szerint az is hatalmas előrelépést jelent, ha csak 15 százalékkal több élelmiszer érkezik a szupermarketekből. Ennek segítségével évente 10 millió adaggal több élelmiszert tudnak kiosztani.

Az új szabályozás azt is könnyebbé teszi, hogy közvetlenül a gyártóktól is megkaphassák a felesleget az élelmiszerbankok. Korábban ez egy hosszú és bonyolult folyamat volt, ezt igyekeznek most könnyebbé és gyorsabbá tenni. „Ez igazán fontos az élelmiszerbankoknak, hiszen a jó minőségű termékek nagy része közvetlenül a gyártótól érkezik" - nyilatkozta Bailet.

Évente nagyjából 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolnak el a Földön, Franciaországban pedig 7,1 millió tonnát. A még jó élelmiszer 67 százalékát a fogyasztók dobják ki, 15 százalékát az éttermek, 11 százalékát pedig az üzletek. Azonban az üzletek szabályozásának is nagy hatása lehet.

 

Forrás: http://figyelo.hu