Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mitől zöld egy nyomda?

  • 2013. április 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Magyarország első zöldnyomdája újabb jelentős beruházást hajtott végre a nyomdatermékek környezetbarát gyártásában. Az új fejlesztés egy karbon¬semleges tanúsítványú nyomdagép.

Hogy mitől "zöld" egy nyomda? Természetesen a környezetvédelem, a környezettudatosság iránti elkötelezettségétől. Merthogy azt a nyomdászok tudják a legjobban, hogy a nyomdai tevékenység jelentős környezetterheléssel jár: nem kevés energiát igényel, egy sor vegyi anyagot használ, és mindenekelőtt rengeteg papírra van szüksége. Mint felelősen gondolkodó vállalkozás, a hazai nyomdák közül elsőként a Folprint zöldnyomda kezdett bele egy átfogó "zöld programba". Fejlesztéseik, az újrahasznosított, illetve FSC minősített papírok tudatos választása, a környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása ma már mind-mind része napi működésüknek. És természetesen saját működésünk során is figyelembe veszik a környezetvédelem szempontjait: csökkentik a papír alapú kommunikációt, gondoskodnak a fel nem használt nyomdai anyagok begyűjtéséről és újrahasznosító üzemekbe történő eljuttatásáról, szelektíven gyűjtik a munka során keletkező hulladékokat.

A világ éves papírfelhasználása ma több mint 300 millió tonna.

Magyarország ívespapír-felhasználása egy évben százötvenezer tonna. Egy tonna papír előállításához három tonna fára van szükség, majdnem kétszázféle vegyszerre, valamint annyi energiára, amennyit egy átlagos háztartás egy év alatt használ el! A Magyarországon felhasznált évi 150.000 tonna íves papírból ma még csak alig 5.500 tonna környezetbarát, elsősorban újrahasznosított papír. Márpedig az ilyen papírok előállításához egyrészt nem kell újabb fákat kivágni, másrészt hatvan százalékkal kevesebb energiára van szükség, mint a fából készített papírokéhoz. Hogy konkrétak legyünk: 54 kilogramm régi papír újrahasznosítása megmentheti egy fa életét! A Folprint Gyorsnyomda által feldolgozott papíroknak már ma több mint ötven százaléka környezetbarát papír. Az alapanyagok kiválasztása során előnyben részesítik az újrahasznosított (papírhulladékból előállított) és a környezetet nem terhelő (biológiai úton lebomló) papírokat, illetve minden olyan papírt, amelyeket környezetkímélő technológiákkal (szélenergiát felhasználva, a szén-dioxid kibocsátást csökkentve, a szállítást minimalizálva) állítottak elő.

Mitől zöld egy nyomda?

Az FSC (Forest Stewardship Council – Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) a faanyag eredetét nyomon követő felügyeleti lánc, amely végig kíséri a fa útját az erdőtől a papírgyártáson át egészen a késztermékig, felölelve a gyártás összes lépését. Azért beszélünk láncról, mert ahhoz hogy a végtermék FSC minősítettként forgalomba kerülhessen, ahhoz a gyártási folyamat valamennyi az alapanyagot legálisan birtokló szereplőjének FSC minősítettnek kell lennie. A Folprint 2009. decembere óta tagja az eredetkövetési láncnak.

Az új szerzemény egy Heidelberg SX 74 nyomdagép 

A Heidelberg, a világ vezető nyomdagépgyára, a gép előállítása során 101 tonna CO2-t bocsátott ki, melynek semlegesítésére – Natur Office klímapartnerén keresztül – 0,51 hektár erdőt telepített a nyugat-afrikai Togoban. Az erdősítés során kiültetett fák mennyiségénél figyelembe veszik az esetleges erdőtüzek és a kártevők pusztítását is, így a projektben kiültetett fák teljes mértékben, vagy azt meghaladóan tudják semlegesíteni a kibocsátott CO2 mennyiséget. Az új nyomdagép amellett, hogy karbonsemleges, a legújabb technológiáknak köszönhetően környezetbarátabb gyártást tesz lehetővé. A beigazítási idők csökkenésével csökken az energiafelhasználás, kevesebb szükségszerű selejt keletkezik, az alkoholmentes nyomtatásnak köszönhetően pedig nem keletkezik több ezer liter veszélyes hulladék.

A környezeti fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap a vállalatok működésében. A papíralapú kommunikáció a zöldnyomda segítségével úgy váltható környezetbaráttá, hogy ez a vállalatoknak ne kerüljön többe. A mai gazdasági helyzetben nem könnyű tenni a környezetünkért. A „zöldnyomtatás” vonzó alternatíva és sikeresen alkalmazható megoldás annak érdekében, hogy a vállalati működés környezeti szempontból is fenntartható maradjon. A zöldnyomtatást választó vállalati ügyfelek száma a 2011. évi 100 darabról 2012-re 180-ra nőtt.

Forrás: Greenfo