Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi lesz a szemét sorsa?

  • 2007. október 02.
  • humusz
Várpalota szélén, a volt inotai hõerõmû területén megépítendõ hulladék-égetõmû ellen tüntettek tegnap délután egy civil szervezet kezdeményezésére, a fõutat is lezárva.

A hat megye 168 települése közös akaratával létrejött Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer tervezett technológiája szerint a lakossági hulladék kezelésének - a szelektív gyűjtés, újrahasznosítás, az indokolt esetben lerakás után - egyik befejező fázisa a másként nem hasznosítható hulladék elégetése. Olyan módszerrel, amely egyúttal elektromos áramot is termel. A volt inotai hőerőmű területére tervezett, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás ellen tiltakoznak a környezetvédő civil szervezetek, de Várpalota önkormányzatának képviselő-testülete is változtatási tilalmat jelölt be az égetőmű területére a város rendezési tervében, amely ebben a jogi álláspontban megakadályozza a beruházás elkezdését.

Várpalotán tegnap délután több mint százan gyűltek össze a Thuri-vár előtt az Egészséges Palotáért Egyesület (EPE) felhívására. A meghívó szerint várták a rendezvényre Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert (aki a késői időpont-egyeztetés miatt mondta le a látogatást), illetve Miklósa Erika operaénekest, az Otthonunk Bakonykúti Egyesület elnökét (ő tegnap este az Egyesült Államokban, San Franciscoban lépett színpadra). A rendezvény elején a résztvevők között szétosztották az EPE által előkészített transzparenseket.

Nem feltétlenül szükséges égetőt építeni, a hulladékelhelyezést ennél sokkal gazdaságosabb módon is meg lehet oldani - fogalmazott bevezetőjében Vancsek Ferenc, az EPE vezetője, megjegyezve, a többi között azért szervezte meg a demonstrációt, mert félti gyermekei jövőjét, ... pokollá válhatna az életünk, ha megépülne az égető, mert nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy ilyen helyen megszaporodnak a rákos megbetegedések .

Várpalota polgármestere, Németh Árpád (Fidesz- MPSZ-KDNP) beszédében határozottan fogalmazott: a képviselő-testület álláspontja változatlanul egyértelmű, ... remélem elhallatszik ez Polgárdiig is, mi nem akarunk égetőt. Több polgármesternek is felajánlottam, legyen náluk az égető. Senki sem kérte. Palotai háziorvosok a megbetegedési statisztikákat ismertették, majd a Fejér megyei Bakonykúti község nevében szóló Lóránt Zoltán kifejtette, nagyon fontos a szabad akarat, ... tudni kell azt mondani, hogy nem, a sorsunkat a kezünkbe kell vennünk .

A demonstráció résztvevői a vár előtti beszédeket követően a nyolcas főúthoz vonultak, azt fél pályán - forgalmi dugót okozva - lezárták. A várpalotai képviselő-testület változatlanul tiltakozik az égetőmű ellen.


Forrás: www.fmh.hu