Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi a baj a műfűvel azon kívül, hogy mikroműanyagokat terjeszt, elpusztítja a talajt és hazudik?

  • 2023. április 11.
  • kovacseszter

Mi az, ami tönkreteszi a talajt; a szakemberek azonnal betiltanák; mikroműanyaggal szór tele mindent; népszerűsége pedig töretlenül nő? A megfejtés a műfű, ami egyre inkább szorítja ki a közmondásos szép zöld gyepet. Parkokat, sportpályákat és stadionokat borít be szerte az országban és szépen jönnek fel melléjük a magánkertek is. Több szakértővel járta körül a trendet a telex - a trendet, amiben a legjobb jóindulattal is csak annyi pozitívumot lehet találni, hogy jól mutat az Instagram-fotók hátterében.

Az egyik legnagyobb gond vele az, hogy hazudik

Elképzelte már valaki, milyen lenne, ha a zuhanyfüggönyével, netán vízlepergető konyhai abroszával terítené le a kertjében a talajt? Sületlenségnek hangzik? Pedig a műfű használata is ilyesmi, éppen csak egy kicsivel jobb.

„A mélypontnál is mélyebben van a környezet szempontjából. Eddig az ellen küzdöttünk, hogy ne 2 centire manikűrözött gyepeket alakítsanak ki maguknak az emberek, és sosem gondoltam, hogy egyszer majd azt fogom visszasírni. Egészen katasztrofális megoldásnak tartom”

– mondja Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, fizikus, környezettudós.

„Rémisztő jelenségnek tartom az elszaporodását. A műfűvel az az egyik legnagyobb gond, hogy hazudik. Nem biotikus felszíni burkolat, miközben a küllemével ezt hazudja magáról. Imitálja a zöldfelületet, de ennél még a gumiburkolat is őszintébb. A műfű a greenwashing legfölsőbb kategóriája” – kontráz rá Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Ő el is kezdte felszámolni a főváros közterületein az ilyen burkolatokat, az Andrássy úton például világörökségi területről szedtek fel műfüves sávokat. A főtájépítész műfűellenességét jól jellemzi az az eset, amikor egy megkeresésre úgy reagált: csak a holttestén keresztül kerülhet műfű egy kutyafuttatóra.

A gyep élő anyag, öntisztulási és megújulási képességgel, míg a műfű nevében csupán becsapós marketinghúzásként szerepelhet a „fű” szó, hiszen semmi köze a természethez. Ahogy az élő és műfű között érdemes különbséget tenni, úgy a lakossági vagy közterületi műfű és a sportpályák fűimitátorai között is. Bár mindkettő problémás a maga nemében, cikkünk nagyobb részében az előbbiről lesz szó.

A műfű, amihez pár éve bárki hozzájuthat, jelenleg hasonló felfutásban van, mint bő 10 éve az azóta is liebling státuszban lévő térkő. Csak sajnos a keletkezésétől kezdve a pusztulásáig végig gondok vannak vele. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint emellett a legrosszabb az, hogy a műfüvekhez – főleg sportpályák esetén – gyakran hozzáadott gumigranulátum igazi downcycling termék, „ami félig zöld dolognak van beharangozva, noha csak egy eszköz arra, hogy megszabaduljanak a szeméttől.”

Ide kattintva a cikk folytatását is elolvashatod.

Forrás: Telex