Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megújult a közép-európai Zöld Béka Díj

  • 2013. december 07.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Deloitte Magyarország idén is meghirdeti a megújult, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Zöld Béka Díjat. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is független zsűri értékeli a közép-európai régió országaiban bejegyzett vállalatok interneten elérhető fenntarthatósági jelentéseit.

A Zöld Béka Díjat az a közép-európai vállalat érdemelheti ki - függetlenül az üzleti szektortól és a foglalkoztatottak számától -, amely az adott év legjobb fenntarthatósági vagy társadalmi felelősségvállalási jelentését készíti. A díj ezzel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a régió vállalatainak éves jelentéstételi gyakorlata ne csupán a társaságok üzletmenetének pénzügyi vonatkozásaira korlátozódjon. Az idei pályázat jelentőségéhez hozzájárul az Európai Parlament napirendjén szereplő tervezett irányelv az integrált jelentésekről . A nyertes céget a fenntarthatóság és felelős gondolkodásmód iránt szintén elkötelezett Cellux Csoport által készített egyedi díjjal jutalmazzák.

Független zsűri értékel

A korábbi évekhez hasonlóan a Deloitte-tól független zsűri vizsgálja és értékeli a fenntarthatósági vagy társadalmi felelősségvállalási jelentést készítő vállalatok honlapján publikusan hozzáférhető jelentéseket. 2013-ban Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert Főigazgatója, Kemény Attila, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének Alelnöke, Petrik Ida, a WBCSD Hungary (World Business Council for Sustainable Development) Igazgatója, illetve Szigeti Péter, a Kreatív főszerkesztője alkotja a fenntarthatósági verseny zsűrijét.

A legjobb jelentések kiválasztása

A bírálók fő szempontként a GRI (Global Reporting Initiative) által elvárt jelentéstételi irányelvek és tartalmi követelmények figyelembe vételével választják ki a nyertest. A GRI természetesen önmagában nem garancia a „jó” fenntarthatósági jelentés elkészítésére, csupán egy eszköz, melynek segítségével a vállalati működés hatásai iparágtól függetlenül értékelhetővé, összehasonlíthatóvá válnak.

Az értékelést idén három fő kiemelt szempont alapján végzi a zsűri:

- az egyik fókuszterület a közölt információk részletessége és pontossága lesz,
- a másik a jelentés összehasonlíthatósága, vagyis hogy a társaság mennyire helyezi kontextusba az adott információkat,
- a harmadik pedig a jelenlegi trendek követése, előkészület a G4 alkalmazására és/vagy az integrált jelentéstételre való
  felkészülés tükröződése a jelentésben.

Kiemelt bírálati szempontok:

  • az információk részletessége, pontossága - 10%
  • összehasonlíthatóság, érthetőség - 15%
  • G4 vagy integrált jelentés bevezetése - 5%

GRI tartalmi követelmények:

  • standard adatközlések - 10%
  • GRI indikátorok alkalmazása, minősége, megfelelési szint - 25%

GRI jelentéstételi alapelvek:

  • a elentés tartalmának meghatározására vonatkozó GRI alapelvek alkalmazása - 20%
  • a jelentés minőségére vonatkozó GRI alapelvek alkalmazása - 15%


További hasznos információk a pályázók számára:
A zsűri a fenntarthatósági vagy társadalmi felelősségvállalási jelentést készítő vállalatok honlapján 2013. december 15-ig a publikusan hozzáférhető jelentéseket vizsgálja és értékeli. Az eredményhirdetésre 2014. január végén kerül sor.

További részletek a Zöld Béka Díj oldalon találhatók.

Forrás: Deloitte.com