Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már nem az almán van a legtöbb növényvédő szer

  • 2016. április 15.
  • PKata

almaA minél gyakoribb zöldség- és gyümölcsfogyasztást csak ajánlani lehet, de érdemes odafigyelni rá, milyen forrásból szerezzük be azokat. Nagy különbség lehet köztük a szermaradványok mennyiségét illetően is.

 

Az Environmental Working Group (EWG) vizsgálata szerint az elmúlt öt évben az alma volt az a gyümölcs, amin a legtöbb növényvédőszer-maradványt mutatták ki, idén azonban visszacsúszott a második helyre, és az eper lett a listavezető.

A bevizsgált eperminták 98 százalékán találtak szermaradványokat, 40 százalékán tíz vagy több különböző növényvédő szer maradványa volt fellelhető. A szerek egy része az EWG szerint „viszonylag ártalmatlan” volt, mások azonban betegségekkel, hormonzavarral, idegrendszeri vagy fejlődési problémákkal hozhatók összefüggésbe. Egyébként minden szermaradvány értéke a megengedhető szint alatt volt.

A legszennyezettebbek listáján helyet kapott még a barack és a nektarin, a zeller, a szőlő, a paradicsom, az uborka, a cseresznye, a spenót. A „legtisztább” gyümölcsnek az avokádó találtatott.

 

Forrás: http://www.nlcafe.hu