Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyar cég forradalmasíthatja az abroncs gyártását - Újrahasznosítással!

  • 2016. február 24.
  • sklania
Először lett díjazott magyar cég a Hannoverben zajló abroncsok gyártásával foglalkozó kiállításon, a Tire Technology Expon. A „Környezeti teljesítmény” kategória első helyét hozhatta haza az Aquajet Zrt.

Évente közel egymilliárd gumiabroncs használódik el és válik hulladékká világszerte (csak Európában 200 millió). Ennek a hatalmas mennyiség jelentős részének jelenleg megoldatlan az anyagában történő újrahasznosítása.


Az Aquajet technológiája
Az Aquajet eljárása olyan gumiabroncs-újrahasznosítási technológia, amely ultra-nagynyomású vízsugaras őrlési eljáráson alapul. Az abroncsokon található három különböző tulajdonságú anyagokat az eljárás szelektíven képes leőrölni, ezzel lehetővé téve a különböző gumiőrlet végtermékek szeparált felhasználását. Az előállított nagy tisztaságú, fémmentes gumiőrlet speciális fizikai és kémiai tulajdonságai révén a gumi- és műanyagipar számos területén közvetlen alapanyagként használható fel. A hulladék gumiabroncsokból előállított finom gumipor felhasználásával többek között újra autóabroncs készülhet.
A Hartán működő Aquajet Zrt. által kifejlesztett új, környezetbarát technológia az elhasznált abroncsok feldolgozása körében először kínál anyagában széles körű újrahasznosítást a gumi- és műanyagipar számára.
A világon először, a hulladék abroncsokból újra gumiipari alapanyag lehet.

Épp a legjobbkor

A díj odaítéléséről egy 27 tagú zsűri döntött, amelynek tagjai a világ minden részéről a legnagyobb gumigyártók vezetői és egyetemi kutatóközpontok. Graham Heeps, a Tire Technology International magazin főszerkesztője és egyben a zsűri elnöke elmondta, hogy ma az összes gyártó számára kiemelkedő kérdés a fenntarthatóság, és az Aquajet technológiája épp a legjobbkor érkezett.

 

forrás:

http://www.uzletresz.hu/sikerek/20160219-magyar-fejlesztest-dijaztak-a-szakma-legnagyobbjai.html