Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy Te is fehér holló!

  • 2008. november 26.
  • humusz

feherhollo_120Ugye hallottál már Mátyás király fekete hollójáról?? Hát persze. Akkor én most mesélek Neked a fehér hollóról, ami nagyon ritka. A minap vásárolni voltam egy nagyáruházban.A pénztárnál rám került a sor. A pénztárosnõ nyújt is felém legalább 3 db nylon zacskót. Erre ránéztem és határozott NEMmel elutasítottam a zacskókat és mutattam a hátizsákomat és a textil szatyromat, amit hoztam otthonról. A pénztáros hölgy rám néz: ...hát maga egy fehér holló! Hazafelé baktatva jutott eszembe az ötlet... terjeszteni kellene a fehér hollóságot és minél több embert rábírni, hogy fehér holló legyen a FÖLD érdekében!! Tátrai Emília írása.

Tudod, hogy a szemét, amelynek nagy része a műanyag zacskókból is adódik, lassan belepi a FÖLDet, ha nem visszük el a szelektív hulladékgyűjtőbe vagy ha nem lebomló műanyagot / vagy kosarat, textil szatyrot/ használunk ???

Tegnap mentem a csepeli kedvenc kis zöldségesemhez nem gömbölyű, formatervezett, íztelen fokhagymát venni, hanem girbe-gurba alakút és fokhagyma ízűt, ami a hajdani jó kis házikolbász ízét idézi fel a számban. Az üzlet ajtajában nem sziven, de szemen ütött egy plakát .."ne műanyag zacskóba tedd a vásárolt árut, hanem hozz otthonról kosarat vagy textil szatyrot, Greenpeace".

Ez elgondolkoztatott s örültem, hogy a hátizsákomban ott lapul a már kézre álló kedves vászon szatyrom. Beléptem az üzletbe és az éppen akkor dolgozó Brigi kedvesen megkérdezte, amikor fizettem, hogy a fokhagymákat hogyan szeretném?.Én mondtam, hogy wokban megpiritva a többi zöldséggel együtt! Az biztos fínom, de hogy nylon zacskóban vagy esetleg betenném a hátizsákomba?. Ja,persze, igen. Nem kérek zacsit!

Közben Évi, a másik eladó mondott néhány adatot a FÖLD elszemetesedéséről, és hogy hogyan lehetne tenni valamit a megmentéséért. Ezeket az adatokat, mint mondta, a Greenpeace-től kapta, mert ugyanis ők szervezték ezt az egy hetes akciót itt a boltjukban és adott is néhány környezetvédelmi ötletekkel teli kiadványt.

Mivel érdekelt a téma és az akció sikere (és a hagyma is épp hiánycikk lett a polcomon), így szombaton is ott vásároltam és kérdeztem az eladókat a tapasztalataikról. Mindenki örült a kezdeményezésnek és jóízű beszélgetések alakultak ki, hogy ki mit tesz szelektív hulladékgyűjtés terén vagy egyéb zöld ügyben, de a legtöbben ugyanúgy elfogadták az eladó által felkínált műanyagzacskót a 2 szem paprikához és külön a 3 darab almához (bár ebben a boltban már 100%-ig lebomló zacskót használnak, tette hozzá lelkesen Károly, a boltvezető).

Hát igen, jó beszélgetések... És talán egy kis bogárnyi gondolat került az emberek agyába, és előbb utóbb eszükbe jut, hogy mégsem jó, bár kényelmes, hogy nem használjuk ki az újrafelhasználás csodáját..., tehát össze kéne fogni és valamit tenni a FÖLDünkért, hogy még sokáig élhető maradjon :)

Ezek után kérdezlek Téged, Te is lennél fehér holló??

Ugye, IGEN?!