Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Verespataki bányanyitás

  • 2013. május 23.
  • Pauló Gergő

Információk szerint a román kormány és az ottani szakminisztérium kimondta a szakértői igent a verespataki aranybánya megnyitására. A Korodi Attila ellenzéki RMDSZ-es képviselő (volt környezetvédelmi miniszter) által megszellőztetett, pótolhatatlan természeti és kulturális kincsek pusztulásával, a helyi közösség felszámolásával fenyegető lépést a PM magyar és az európai környezeti diplomácia súlyos kudarcának tekinti - a magyar kormánynak és az EU illetékeseinek mindent meg kell tenniük a ciános technológiájú aranybánya beindításának megakadályozása érdekében.

Amennyiben a Rosia Montana Gold Corporation ezen a héten valóban megkapja az induláshoz szükséges engedélyeket, akkor - ahogy arra a Zöld Erdély Egyesület vezetője is felhívta a figyelmet - a további fellépésnek alig marad tere: mire tiltakozó megmozdulásokat szerveznének vagy bírósághoz fordulnának, már el is kezdődik a kitermelés. A román kormányerőknek kétharmados többségük van a parlamentben, így az ellenzék sem tudja fékezni az engedélyezési folyamatot. Remus Cernea zöldpárti képviselő cianidos bányászati technológiát betiltó javaslatának sorsa sem kétséges.

A bányanyitás, a római kori emlékek elpusztítása illetve a helyi lakosság kényszerű kitelepítése ellen a tervek első megszellőztetése óta tiltakoznak a romániai, a magyarországi és a nemzetközi környezet-, műemlék- és jogvédő szervezetek. A PM szerint megdöbbentő, hogy egy ilyen kimagasló környezeti kockázatú, közös európai kulturális örökségünket megsemmisítő és emberi jogi szempontból is aggályos terv megvalósulhat az EU egyik tagállamban. Az ökopárt a magyar kormány és az uniós fórumok hatékony fellépését sürgeti annak érdekében, hogy Romániát rászorítsák az európai kulturális örökségvédelmi és környezetvédelmi normák betartására.

Forrás: Jávor Benedek országgyűlési képviselő, a Fenntartható fejlődés bizottság tagja