Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új elektronikaihulladék-feldolgozó üzem

  • 2012. január 29.
  • Scheuer Zsuzsanna

Új, elektronikai hulladékok szétszerelésére és újrahasznosítására szakosodott üzem épül Karcagon, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja a luxemburgi többségi tulajdonban lévő SDK Hungarn Kft. beruházását - tájékoztatta a szaktárca szerdán az MTI-t.

    A Karcagi Ipari Parkban, 5 hektáros területen felépülő új üzemben elektromos és elektronikus háztartási hulladékok - például hűtőgépek - integrált feldolgozása folyik majd a legkorszerűbb feltételek és a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartása mellett. A beruházás értéke eléri a 12-14 millió eurót, a létesítmény 150 embernek teremt munkalehetőséget a városban.  
    A szakmai támogatásról szóló nyilatkozatot szerdán Budapesten a szakminisztériumban írták alá. A rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a tárca segít minden olyan kezdeményezést, amely a legjobb gyakorlatok és a legjobb technológia átvételével elősegíti a környezet megóvását, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.  
    Hans Peter Walter, az SDK Hungarn Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a legkorszerűbb luxemburgi modellt honosítják meg, amit az Európai Unió környezetvédelmi testületei is támogatnak. A tervek szerint az üzem alapkövét még az idén júniusban lerakják, a termelést pedig várhatóan 2013 második negyedévében kezdik meg.
    Az aláíráson részt vett Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható Bizottságának alelnöke, Jártas Antal, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügydöntő felügyelő bizottságának elnöke, Dobos László, Karcag város polgármestere és Varga Nándor, a Karcagi Ipari park ügyvezető igazgatója.

Forrás: MTI