Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

SzórólapOnline - Kattanjunk rá a környezetvédelemre!

  • 2010. július 29.
  • Kump Edina

Budapesten háztartásonként akár 2 kilogramm papírt is spórolhatunk hetente, ha csatlakozunk a kezdeményezéshez és kihelyezzük postaládánkra a "Nem kérek reklámkiadványt" matricát. A szolgáltatás ingyenes.

Egyre több és több szórólap érkezik a postaládámba. Néhány éve még nem volt ennyi. Ráadásul úgy tűnik, nem csak a mennyiségük, de a terjedelmük is nő ezeknek a reklámanyagoknak. A multik egyre sűrűbben szerveznek akciókat, és egyre több termék kerül kiadványaikba. Hogy a versenyben maradjanak, a kisebb üzletek közül is egyre többen kezdenek szórólap kampányba. Emellett pedig rendszeresen jelennek meg tematikus vagy lokális reklámújságok, melyek további ajánlatokat, hirdetéseket tartalmaznak.


Persze a vállalkozások szempontjából érthető a mennyiség folyamatos növelése, hiszen eladni szeretnének, természetesen minél többet. Ehhez pedig reklámozniuk, hirdetniük kell, esetükben többnyire szórólappal. Ugyanakkor számolni kell a reklámkiadványok környezeti hatásával is. Ezeket a nyomdatermékeket folyamatosan újra kell termelni, későbbi hasznosításuk csak megfelelő szelektálás után lehetséges. Papírról lévén szó, az újrafeldolgozás alkalmával romlik az anyag minősége, így pl. reklámcélokra a továbbiakban már nem használható fel. Mégis, mekkora mennyiségről van szó? Kisebb településeken a heti terjesztett ingyenes reklámanyag mennyisége (szórólapok, ingyenes újságok, katalógusok) háztartásonként átlagosan heti 30-40 dkg, nagyobb városokban, megyeszékhelyeken és vonzáskörzetükben elérheti a heti 1 kg-ot, Budapesten esetenként meghaladhatja a heti 2!!! kilogrammot.

Az üzletek közötti egyre élesedő verseny, és az elmúlt években történt mennyiségi növekedés pedig azt mutatja, hogy a jövőben is minden évben egyre több és több papírt fogok kapni a postaládámba.

Valamit azonban tenni kell. Úgy néz ki, a döntés jogát elvették tőlem, hiszen nem kértek előzetesen hozzájárulást ahhoz, hogy az én postaládámba ilyen kiadványokat kézbesítsenek. Lemondhatok ezekről, vagy köteles vagyok fogadni a kiadványokat? Néhány írószerboltban már kaphatóak matricák „Nem kérek szórólapot” felirattal, vagy akár saját magam is nyomtathatok ilyet, és elhelyezhetem a postaládámon. Vagy felhívhatom a szórólapoztató üzleteket, esetleg a terjesztő vállalkozásokat, hogy nekem ne kézbesítsék kiadványaikat.

Sajnos eddig Magyarországon nem volt arra lehetőség, hogy szervezetten, érdekképviselet mögé állva lemondhassak a címzetlen akciós újságokról, szórólapokról. Létezik azonban egy új szolgáltatás, amely ingyenes, és amely segítségével tehermentesíthetem a postaládám és a környezetet. A szolgáltatás lényege, hogy a szorolaponline.hu weboldalon regisztrálva csatlakozhatok a terjesztő vállalkozás matricaprogramjához. A postaládára kerülő „Nem kérek reklámkiadványt” matricára a terjesztést végző munkatársak fokozottan figyelnek, és ügyelnek arra, hogy a program résztvevői ne kapjanak reklámkiadványt. Emellett a szolgáltatás életre hívója tájékoztatja a hirdető üzleteket és vállalkozásokat, hogy mennyivel kevesebb kiadványt gyártassanak. Így az a szórólap, amit nekem nem kézbesítenek, soha nem is kerül legyártásra, vagyis nem termelődik hulladék, aminek kezeléséről, újrahasznosításáról gondoskodni kellene.

Azért, hogy a kezdeményezés a hirdetők számára is vonzó legyen, a terjesztett kiadványokat a szórólaponline a felhasználói számára elérhetővé teszi weboldalán, és a papír alapú kiadványok helyett elektronikus levélben értesíti a feliratkozókat, hogy kiadványuk érkezett. Ezzel a környezettudatos fogyasztók valóban tehetnek valamit a környezetük és a postaládájuk védelméért, a hirdetők számára pedig XXI. századi módon továbbra is elérhető marad ez a nagyon fontos vásárlói réteg. A szolgáltatás népszerűségét mutatja, hogy már az első hónapban több hazai és nemzetközi üzletlánc is elérhetővé tette kiadványát a szórólaponline rendszerében.

Forrás: SzórólapOnline