Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Önkéntességért Díjat nyert a Telekom Mobilsulija

  • 2013. november 27.
  • Pauló Gergő

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) minden évben díjazza az önkéntességet azzal a céllal, hogy vonzóvá tegye a tevékenységet, és hogy az önkéntes segítség társadalmi megítélését kedvezőbb irányba mozdítsa. Idén az év vállalati önkéntes programjának díját a Magyar Telekom dolgozói által létrehozott Mobilsuli oktatói program érdemelte ki.

Idén ötödik alkalommal került sor az önkéntességért díjak átadására. Az elmúlt évek során a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen ismerték fel, hogy céljaik eléréséhez mennyire fontosak az önkéntesek által végzett tevékenységek. Eközben hazánkban is évről-évre nő a szűkebb illetve tágabb környezetben segítő, önkéntes programokhoz csatlakozó vállalatok és magánszemélyek száma. Az alapítvány az idei pályázati lehetőséget öt kategóriában írta ki, melyek közül „Az év vállalati önkéntes programja” díjkategóriában a Telekom nyerte el a dolgozók önkéntes munkájának támogatásával működő Mobilsuli oktatóprogrammal.

A Mobilsuli 2010 júliusában civil kezdeményezésre kezdte meg működését. A Telekom ügyfélkapcsolati területén dolgozó munkatársai felismerték, hogy a mobil és internethasználó gyermekek nincsenek felkészítve a mobilkommunikációra, nem ismerik az alapvető mobilhasználat etikai és kommunikációs alapelveit, miközben a mobiltelefónia és az internetezés a mindennapi életük részévé vált. Az ismerethiány sok esetben visszafordíthatatlan károkat okoz: a szabad publikálás, a korlátlan tartalom-hozzáférés veszélyeket hordoz a fejlődésükre, szocializációjukra nézve és akár visszaélések, rosszindulatú támadások célpontjaivá is válhatnak. A feladat adta magát: meg kell tanítani a gyerekeknek a helyes, etikus és biztonságos mobilhasználatot, azt, hogy hogyan tudnak tudatosan élni az internet nyújtotta lehetőségekkel.

A Telekom munkatársaiból verbuválódott egyesület Magyarország első olyan civil szervezete, amely az általános iskolába járó gyerekek mobiltelefonálási és internetezési szokásait vizsgálja és az eredményekre alakított tematikus oktatást nyújt a hazai általános iskoláknak. Az iskolák az egyesület honlapján jelentkezhetnek a programban való részvételre. A Mobilsuli sikerét igazolja, hogy az elmúlt három évben 200 iskola 450 osztályának 14 ezer tanulója volt résztvevője az interaktív előadásnak. Jelenleg 233 önkéntes vesz részt a programban, a vállalat legkülönbözőbb szakmai területeiről jelentkező munkatársak, vezetők.

A díjat Máthé Balázs, a Telekom vezérigazgató-helyettese, a Mobilsuli program védnöke és önkéntes oktatója vette át dr. Radácsi László CSR tanácsadótól, a SmartLab Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatójától: „Örülünk a díjnak, de legfőképp nagyon büszkék vagyunk azokra a munkatársainkra, akik a programot – alapfeladatukon, munkakörükön túllátva – évekkel ezelőtt elindították. Az oktatás szükségességét sok sajnálatos példa, sikerét pedig a programra bejelentkezetett több száz általános iskola igazolja.” – nyilatkozott Máthé Balázs.

"A program tananyaga januártól az internetről szóló oktatási anyaggal bővül, így elmondhatjuk, hogy szakértőként olyan speciális oktatást adunk az országban, ami kézzelfogható és mérhető segítség a most felnövő generációnak." – tájékoztatott Tóth Zoltán, a Mobilsuli program vezetője.

Forrás: Magyar Telekom (sajtóközlemény)