Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem nézzük, mit eszünk

  • 2012. június 04.
  • Pauló Gergő

A GfK Hungária étkezési szokásokról szóló kutatása szerint az egészségre gyakorolt hatás helyett az étel gyors elkészíthetősége a legfontosabb szempont.

A GfK Hungária 2009 után idén újra górcső alá vette a magyarországi étkezési szokásokat. Ez alapján minden második honfitársunk napjában háromszor, minden harmadik magyar ember pedig négyszer, vagy annál is többször étkezik saját bevallása szerint, ami a köztes étkezések népszerűségének növekedését jelenti. A felnőttek 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen étkezik; így 29 százalékra tehető azok aránya, akik "inkább rendszertelenül esznek". A fő étkezések közül legfontosabbnak az ebédet tartja a többség, 69 százalék minden nap meleget ebédel.

"Az egészséges táplálkozásra mindössze tízből egy magyar felnőtt figyel oda tudatosan" - mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. "Ez az arány az 1989-2012-es időszakban 10 és 17 százalék között hullámzott: 1992-ben érte el a legmagasabb arányt, s a legutóbbi megkérdezés alkalmával nyilatkoztak legkevesebben (10 százalék) effajta tudatosságról. Minden második megkérdezett úgy véli, hogy teljesen normálisan étkezik. Azok aránya, akik azt eszik, ami ízlik nekik, a legfrissebb mérések szerint 34 százalékon áll" - magyarázta a szakember a trendeket.

Hazánkban is egyre nagyobb problémát jelent a túlsúlyos népesség aránya, ezt igazolják a hízás fő okozóiként számon tartott élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdök is. Tízből mindössze egy válaszadó figyel oda arra, hogy olyan ételeket fogyasszon, melyek segítségére vannak testsúlya megtartásában, illetve az ideális testsúly elérésében. A megkérdezettek 28 néha figyel erre oda, 20 százalék ritkán, s 42 százalék soha nem figyel arra, hogy testsúlyára hogyan hat az elfogyasztott étel. Ehhez képest a legfontosabb szempontok az ételválasztás során sorrendben a következők: hamar elkészüljön, egészséges legyen, ízletes legyen.

Így nem meglepő, hogy a legfrissebb információk szerint mindössze tízből mintegy négyen idegenkednek a félkész ételektől (2005-ben és 2007-ben ez az arány még 49 százalék volt), a többség szerint azok nyugodtan fogyaszthatók. Ezzel összhangban 43 százalék tart az élelmiszerekben lévő kémiai anyagoktól, 57 százalék szerint eltúlzottak az ez irányú aggodalmak. A főzést tízből négyen tartják nyűgnek, míg tízből hatan szívesen készítik el saját menüjüket.

Forrás: marketinginfo.hu