Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag hulladék a tengerfenéken

  • 2014. május 08.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán Európát övező részeinek fenekén nagy mennyiségű hulladékot talált egy nemzetközi kutatócsoport. Ezek jelentős része műanyag, főleg palackok és zacskók. Ami megdöbentő, hogy a mélytenger olyan szakaszai is szennyezettek, ahol ember még nem járthatott.

A kutatók videófelvételeket készítettek, és hálófogások alapján is dolgoztak. Úgy találták, hogy a sekély, partmenti sávokban és 4500 méter mélyen is hasonló mennyiségű szemét halmozódott fel. Ez a tény megdöbbentette a tudósokat, melyet azonnali beavatkozást követelő, globális problémának ítéltek. A tengerárkokat ítélték a legszennyezettebbnek. A talált tengeri hulladék összetétele: műanyag, halászati eszközök, üveg, fém, fa.

A probléma súlyosságát alátámasztja az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egyik jelentése is. Évente 6,4 millió tonna hulladék kerül a tengerbe. Ez nagy veszélyt jelent a tengerben élő állatok számára, megehetik vagy beleakadhatnak a tárgyakba. A vízbe került anyagok egy része mérgező is lehet.

Forrás: www.greenfo.hu